• BCR

Stiri

11 iunie 2020 Dupa ce a pierdut organizarea JO din 2020, Istanbul se gandeste la gazduirea JO din 2032

Hasan Arat, vicepresedinte al Comitetului Olimpic Turc si lider al Comisiei care a depus candidatura orasului Istanbul pentru gazduirea Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2020, a solicitat orasului sa-si depuna candidatura si pentru editia de vara din 2032 a Jocurile.

Arat considera ca Istanbulul este „pregatit” pentru Jocuri si ca intrecerile olimpice sunt potrivite pentru “aceasta tara frumoasa, cu o populatie tanara”.

In 2013, membrii Sesiunii Comitetului International Olimpic (CIO) au avut de ales gazda Jocurilor din 2020 intre Istanbul si Tokyo. Istanbul a obtinut 36 de voturi pentru, iar capitala Japoniei 60 si si-a adjudecat organizarea celei de a XXXII-a editii de vara a JO. Dupa sapte ani de la acea candidatura oficialul turc este de parere ca tara sa nu trebuie sa renunte la lupta pentru organizarea Jocurilor, mai ales ca are cateva atuuri importante fata de 2013. In 2018 s-a deschis aeroportul din Istanbul, iar orasul se mandreste acum si cu un alt stadion impresionant - Vodafone Park, de 41.000 de locuri, gazda de anul trecut a Super Cupelor UEFA, care nu exista la momentul candidaturii pentru JO din 2020.

Printre potentialii contracandidati ai orasului Istanbul la gazduirea JO din 2032 se numara Queensland din Australia, in prezent „in asteptare” din cauza crizei coronavirusului si Jakarta, capitala Indoneziei. De asemenea, si-au exprimat interesul pentru organizarea Jocurilor din 2032, India, Australia si Germania, in timp ce, in februarie, oficialii din Coreea de Nord si de Sud au discutat cu reprezentantii CIO cu privire la planurile pentru o oferta comuna.