You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Comitetul International Olimpic condamna rasismul in termeni duri

Comitetul International Olimpic (CIO) considera nediscriminare unul dintre pilonii fundamentali ai Miscarii Olimpice, reflectata in Carta Olimpica - Principiul fundamental 6:

„Drepturile si libertatile prevazute in Charta Olimpica vor fi asigurate fara discriminare de niciun fel, cum ar fi rasa, culoare, sex, orientare sexuala, limba, religie, opinie politica sau de alta natura, origine nationala sau sociala, proprietate, nastere sau alt statut ."

Jocurile Olimpice sunt o demonstratie globala foarte puternica impotriva rasismului si a incluziunii. Ele sunt o sarbatoare a unitatii omenirii in toata diversitatea noastra. Sportivii din toate cele 206 Comitete Nationale Olimpice (CNO) si echipa olimpica a refugiatilor din CIO se bucura de aceleasi drepturi, respectandu-se reciproc si cu aceleasi reguli care se aplica tuturor fara niciun fel de discriminare. Toti acesti sportivi traiesc pasnic impreuna in Satul Olimpic, impartasindu-si gandurile si emotiile.

Nediscriminarea se regaseste in “AD”N-ul Jocurilor Olimpice si in CIO, ca organizatie. Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, a spus: „Nu vom avea pace pana cand nu vor fi excluse prejudecatile care separa acum diferitele rase. Pentru a atinge acest scop, ce mijloace mai bune exista decat sa aducem periodic tinerii din toate tarile pentru incercari amiabile de forta si agilitate musculara?”

Comitetul Executiv al CIO sustine initiativa Comisiei  CIO a sportivilor de a descoperi diferite modalitati prin care sportivii olimpici sa-si exprime sustinerea pentru principiile consacrate din Charta Olimpica, inclusiv in timpul Jocurilor Olimpice, respectand spiritul olimpic.

Prin participarea la Jocurile Olimpice, sportivii sunt dovada vie a respetarii neconditionate a principiului de nediscriminare. Respectul reciproc dintre toti sportivii olimpice ofera un exemplu despre cum intreaga omenire ar putea trai pasnic si respectuos.

Galerie foto