You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

La multi ani, copile! – primul capitol al Buletinului Informativ COTAS nr. 8

Din primele pagini ale celui de-al optulea numar al Buletinului Informativ COTAS, editat de echipa de specialisti a Centrului Olimpic de Testare si Asistenta Stiintifica (COTAS) al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), care a aparut astazi, de Ziua Copilului, psihologul sportiv Alina Gherghisan, doctor in Stiintele Sportului, dedica un spatiu larg copilului interior care exista in fiecare dintre noi ca parte a personalitatii. In capitolul “La multi ani, copile!”, psihlogul atrage atentia ca “oamenii au cea mai lunga copilarie dintre toate speciile, iar perioada copilariei (pana la pubertate) reprezinta forma fundamentala, nucleul, seva a ceea ce vom fi ulterior”.

Tot dr. Alina Gherghisan, in materialul “Activarea si performanta”, abordeaza unul dintre cele mai cunoscute si acceptate aspecte din lumea sportului, acela ca sportivii performeaza mai bine atunci cand sunt “motivati”, adica atunci cand sunt activati din punct de vedere emotional.

Prof. Univ. Dr Pierre Joseph de Hillerin prezinta pe scurt si schematic, in “Istoria limitelor sau limitele istorice ale stiintei”, o mimi istorie a unora dintre pasii facuti de Stiinta sportului.

Despre “Alimentatie si stil de viata cu efecte positive în ameliorarea sindromului premenstrual” vorbeste dr. Camelia Stefanescu, medic nutritionist-dietetician, iar “Cum afecteaza ciclul menstrual si menstruatia performanta sportiva”, povesteste medicul sportiv Diana Torje.

Kinetoterapeutul Vlad Manoliu explica “Ce este musculatura stabilizatoare si care este rolul ei în activitatea sportive”, iar cu cateva exemple dr. Valeriu Tomescu si Alexandru Bacsis demostreaza cat de importanta este “Periodizarea antrenamentelor”.

Intr-un colaj vesel regasim fotografii ale catorva dintre marii sportivi de perfomanta romani de cand erau copii si din prezent, iar in cateva fotografii sugestive Alin Firfirica a incercat sa arate cum si-a transformant livingul intr-o sala de forta pentru a se putea antrena in timpul pandemiei.

Toate aceste subiecte, pe larg, se regasesc in Buletinul Informativ COTAS nr. 8 care poate fi accesat AICI

Sistemul de autoanaliza zilnica poate fi completat de sportiv si trimis specialistilor COTAS dupa ce a fost accesat urmatorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdykQbzmxAWaAinsrsxpRLtit2R8w7-UEh4bQd5geWTF2lcrQ/viewform
 

Galerie foto