You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Principalele reguli care trebuie respectate in cantonamentul de la Izvorani, in Buletinul Informativ COTAS numarul 7

Buletinul Informativ COTAS numarul 7, editat de echipa de specialisti a Centrului Olimpic de Testare si Asistenta Stiintifica (COTAS) al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), care a aparut astazi, incepe cu o interesanta prezentare a conditiilor in care se desfasoara pregatirea la Izvorani dupa data de 18 mai a.c.. Dr. Diana Torje, as. med. Fabian Popa si dr. Dan Anghelescu prezinta in capitolul “Re-Start la cantonamente, in Complexul Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani” principalele reguli care trebuie respectate de toti cei care se afla cantonati in baza sportiva.

Psihologul sportiv Alina Gherghisan, doctor in Stiintele Sportului, vorbeste despre cum se face trecerea “De la senzorial la senzational, in noul context de normalitate”, iar dr. Camelia Stefanescu – nutritionist-dietetician, spune cum ne “pacalesc” alimentele procesate sa mancam mai mult, dar si ce putem face pentru a gasi drumul inapoi catre o relatie relaxata cu mancarea

Dr. Valeriu Tomescu si Alexandru Bacsis descriu cum testele salivare rapide determina imunitatea si a nivelul de stress, iar in capitolul “Sistemul nervos - un loc inca nu prea bine cunoscut si exploatat pentru performanta”,  prof. univ. dr. Pierre Joseph de Hillerin si kinetoterapeutul Vlad Manoliu  vorbesc despre arcul reflex neuro-motor ce inchide in maduva spinarii caile de comanda, de automatisme de control si de informatii asupra efectelor si starilor locale din muschii scheletici, responsabili pentru miscarile noastre voluntare.

Si in acest numar, sportivi romani de top au raspuns provocarilor lansate de colegii lor si au vorbit despre cum s-au antrenament acasa si cum se pregatesc in starea de alerta.

Raspunzand provocarii lansate de handbalista Ana Maria Ticu, gimnastul Marian Dragulescu a povestit cat de repede s-a adaptat noilor conditii impuse de pandemie, iar la final i-a provocat pe atletul Alin Firfirica si pe Loredana Toma (haltere).
Scrimera Ana-Maria Popescu a dezvaluit cum a reactionat cand, in timp ce astepta cu nerabdare confirmarea participarii la JO Tokyo 2020, a trebuit sa-si recalculeze fiecare pas, dupa ce a primit cea mai lunga vacanta din cariera. Provocarea ei a plecat spre judoka Andreea Chitu si Daniela Stanciu (atletism). De la tir sportiv, in ciuda restrictiilor, Laura Coman a ramas echilibrata si poate spune ca este chiar mai motivata in a-si implini visul.

Toate aceste subiecte, pe larg, se regasesc in Buletinul Informativ COTAS nr. 7 care poate fi accesat AICI

Sistemul de autoanaliza zilnica poate fi completat de sportiv si trimis specialistilor COTAS dupa ce a fost accesat urmatorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdykQbzmxAWaAinsrsxpRLtit2R8w7-UEh4bQd5geWTF2lcrQ/viewform

Galerie foto