You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Lumea Olimpica si Coronavirusul - scrisoare deschisa a presedintelui CIO Thomas Bach

”Traim cu totii intr-o mare incertitudine legata de pandemia generata de COVID-19. Incepem sa intelegem consecintele de anvergura ale crizei coronavirusului din intreaga lume. Cert este ca aceasta pandemie a afectat si va afecta in mod semnificativ toate domeniile societatii, inclusiv pe noi, cei din lumea sportului.

Raspandirea globala a virusului a adus amanarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 pentru anul 2021. O decizie istorica care a fost luata pentru a proteja sanatatea sportivilor si a sutelor de mii de persoane implicate in organizarea si bunul mers al Jocurilor.

In acest sens, va rog sa primiti fiecare dintre voi multumirile si aprecierile mele sincere pentru sustinerea puternica a deciziei Comitetului Executiv al CIO de a amana aceasta editie a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. O decizie pe care am luat-o impreuna cu partenerii si prietenii nostri japonezi. Avand in vedere circumstantele dificile cu care ne confruntam cu totii in prezent, aceasta decizie a fost luata dupa o indelunga consultare si pe baza unui sprijin larg din partea celor implicati. In aceste circumstante fara precedent, acesta este motivul pentru care sustinerea tuturor celor 206 Comitete Olimpice Nationale (NOC), a tuturor Federatiilor Olimpice Internationale de vara, a Comisiei Sportivilor din CIO si a comisiilor continentale ale sportivilor reprezinta o mare demonstratie a unitatii Miscarii Olimpice.

Managementul Crizei Coronavirus

Avem acum o noua provocare, sa organizam Jocurile Olimpice amanate. O premiera in lunga noastra istorie olimpica si o sarcina imensa pentru CIO, pentru partenerii nostri japonezi si toti membrii comunitatii noastre olimpice. Aceasta situatie noua va avea nevoie de toata solidaritatea, creativitatea, determinarea si flexibilitatea noastra. Cu totii trebuie sa facem sacrificii si compromisuri. Circumstante extraordinare impun masuri extraordinare. Aceasta situatie impune fiecaruia dintre noi sa isi indeplineasca partea lui, inclusiv CIO. Astfel, Comitetul International Olimpic, va continua sa fie responsabili pentru cota de sarcina operationala si pentru cota noastra de costuri survenite din amanarea acestor Jocuri in conditiile acordului existent pentru 2020 pe care il avem cu partenerii si prietenii nostri japonezi. Desi este prea devreme pentru a da o cifra exacta a costurilor legate de amanarea Jocurilor, stim deja ca trebuie sa suportam cateva sute de milioane de dolari. Acesta este motivul pentru care trebuie sa analizam si sa examinam toate serviciile pe care le oferim pentru aceste Jocuri amanate. In ceea ce priveste sprijinirea comunitatii olimpice care este afectata de aceasta criza, suntem deja in discutii fructuoase cu sportivii, NOC-urile si Federatiile Internationale, precum si cu partenerii comerciali si sponsorii nostri. Ca masuri immediate, am extins deja toate subventiile olimpice catre Comitetele Olimpice Nationale pentru a-si acoperi pregatirile pentru Jocuri. Acest lucru este valabil si pentru bursele olimpice acordate pentru 1600 de sportivi din intreaga lume si pentru refugiatii CIO.
 

Grupul de lucru comun, ”Here we Go”, functioneaza deja cu viteza maxima. A stabilit prioritatile si strategiile de management pentru ca aceste Jocuri Olimpice amanate sa fie realizabile si sa fie de succes. Aceste prioritati includ, in primul rand, crearea unui mediu sigur in ceea ce priveste sanatatea tuturor participantilor. Ne bazam in continuare pe sfaturile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) cu privire la potentialele adaptari la organizarea adunarilor de masa. In ceea ce priveste fezabilitatea, CIO a furnizat grupului operativ comun un catalog detaliat de masuri de reducere a costurilor. Urmarind aceasta strategie, avem ocazia unica de a transforma sarabatorirea Jocurilor Olimpice amanate Tokyo 2020 intr-un festival al unitatii pentru omenire si un simbol al rezilientei umane pentru a depasi aceasta criza de coronavirus. Imaginati-va ca aceste Jocuri pot deveni un semnal puternic al sperantei pentru omenire. Flacara olimpica poate fi lumina de la capatul tunelului intunecat in care se afla omenirea.

Lumea post-coronavirus

In acest moment, nimeni nu stie cum vor arata realitatile lumii post-coronavirus. Insa, ceea ce este clar, este ca, probabil, niciunul dintre noi nu va fi in masura sa sustina fiecare initiativa sau eveniment pe care noi il planificam inainte de aceasta criza. Cu totii, va trebui sa aruncam o privire atenta asupra domeniului de activitate al unora dintre activitatile noastre si sa facem ajustarile necesare la noile realitati. In acest context, administratia CIO examineaza bugetul si prioritatile. Aceasta revizuire va fi prezentata in scurt timp Comitetului Executiv pentru discutii si aprobare. Motto-ul cand am lansat Agenda Olimpica 2020 si care este scris pe peretele din Casa Olimpica: „Schimba sau vei fi schimbat”, este in aceasta perioada de criza mai relevant decat oricand. Oricat de provocatoare si dificile ar putea sa apara circumstantele in acest moment, daca tragem lectiile potrivite din situatia actuala, ne putem modela viitorul pentru a consolida chiar relevanta Miscarii Olimpice in lume. Prin urmare, ar trebui sa promovam in continuare reformele Agendei Olimpice 2020, in special in ceea ce priveste sustenabilitatea, pentru a aborda aceasta criza. Pentru a realiza acest lucru, ca organizatie responsabila, ar trebui sa indraznim sa analizam viitorul lumii dupa aceasta criza. Istoria ne spune ca crizele semnificative sau socurile sistemice, cum ar fi pandemia coronavirusului, au impact profund si de anvergura asupra societatii in general. Prin urmare, trebuie sa ne imaginam in ce fel de sportul mondial post-coronavirus, valorile olimpice si Jocurile Olimpice se vor regasi. In acest moment, nimeni nu poate prezice cu adevarat realitatile lumii post-coronavirus. Dar daca vrem sa fim pregatiti, trebuie sa incercam sa privim mai departe. La aceasta discutie, as dori sa contribuim, sa gandim: ne-am putea imagina trei scenarii largi, tinand cont de faptul ca acestea nu sunt in niciun caz exhaustive si nici nu vor deveni realitate in forma lor pura, ci vor diferi in functie de nationalul lor, regional si cultural.

In primul scenariu, societatea va incerca sa continue la fel ca inaintea crizei. In acest scenariu, criza actuala ar agrava, cel mai probabil, inegalitatile sociale si economice deja existente. Prea multe inegalitati si ineficiente in prea multe societati au fost dezbracate in aceasta criza. Lumea nu va putea sa le depaseasca urmand orbeste algoritmi informatici bazati pe date provenite din trecut, ca in criza financiara din 2008. Aceasta criza este foarte diferita. Pentru a depasi aceasta criza va fi nevoie de excelenta, experienta si creativitate umana

Al doilea scenariu este caracterizat in mare parte de societate si natiuni conduse si mai mult de egoism si de interesul de sine. Acest scenariu ar putea duce la si mai multe societati divizate, la mai multe inegalitati, cu toate riscurile sociale pe care le implica sistemele politice. Ar duce la o inrautatire dramatica a relatiilor internationale, protectionism si confruntare politica in toate aspectele vietii umane: economie, sport, cultura, ajutor umanitar, totul ar deveni un instrument politic in aceasta confruntare politica.

Principalele caracteristici ale celui de-al treilea scenariu sunt mai multa solidaritate si cooperarea internationala. Acest scenariu ar insemna ca am inteles ca nu putem prezice sau modela starea viitoare a lumii, bazandu-ne doar pe tehnologie si ca niciun individ, nici un guvern, nici o natiune nu poate rezolva singur marile probleme ale umanitatii. Aceasta ar duce la eforturi de a impartasi greutatile crizei intre oameni si natiuni si de a consolida o ordine mondiala corecta si cooperanta.

Orice elemente din aceste scenarii sunt dominante, va exista un efect fundamental asupra sportului si societatii in general. Fiind uniti de valorile noastre olimpice: pace, solidaritate, respect si unitate in toata diversitatea noastra, putem aduce o contributie importanta la aceasta lume post-coronavirus. Putem face acest lucru pornind de la o baza puternica. Datorita numeroaselor reforme ale Agendei Olimpice 2020 ne bucuram de stabilitate pe termen lung. Acest lucru ne permite sa suportam nu numai partea noastra din costurile de amanare ale Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, dar, in acelasi timp, continuam sa asistam sportivii si partile interesate olimpice. Cu toate acestea, nu exista niciun motiv sa ne plangem. Aceasta lume post-coronavirus ne va confrunta cu mai multe provocari, in special cele sociale, economice si politice. Prin urmare, trebuie sa promovam Agenda Olimpica 2020 inainte si sa o adaptam.

Impact social

Putem presupune in mod corect ca, in societatea post-coronavirus, sanatatea publica va juca un rol mult mai important. Sportul si activitatea fizica contribuie foarte mult la capitolul sanatate. In timp ce studiile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au demonstrat deja acest lucru, cu rezultate uimitoare in ceea ce priveste bolile netransmisibile, criza de coronavirus ne invata cat de mult ajuta starea de sanatate generala la depasirea bolilor transmisibile. Prin urmare, sportul si activitatea fizica sunt, probabil, instrumentul cel mai ieftin pentru o societate sanatoasa. Pentru a face acest lucru si mai evident, CIO urmeaza sa incheie un nou Memorandum de intelegere cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. Putem evidentia semnificatia sportului pentru incluziune si integrare. Uneori, sportul este singura activitate care uneste oamenii indiferent de mediul lor social, politic, religios sau cultural. Sportul este lipiciul care leaga o societate impreuna. O astfel de incluziune este si mai importanta in societatile adanc divizate. De asemenea, va trebui sa luam in considerare ce poate insemna distantarea sociala pentru relatiile noastre cu e-sport. In timp ce ne mentinem principiile respectand „linia rosie” in ceea ce priveste valorile olimpice, incurajam urgent toti factorii nostri „sa analizeze cum sa guverneze formele electronice si virtuale ale sportului lor si sa exploreze oportunitatile cu editorii de jocuri” (Declaratia din cel de al 8-lea Summit Olimpic, 7 decembrie 2019). Unele Federatii internationale au fost deja foarte creative prin organizarea de concursuri la distanta. Ar trebui sa consolidam in continuare aceste miscari si sa incurajam grupul nostru comun de lucru sa abordeze aceasta noua provocare si oportunitate.

Impact economic

Fara nicio indoiala, actuala criza de sanatate va duce la o criza economica lunga si profunda, al carei efect asupra sportului poate diferi de la o tara la alta. Acest lucru va depinde foarte mult de importanta pe care guvernele o vor acorda enormului capital social reprezentat de sport atunci cand vine vorba de alocarea asistentei financiare oferite de acestia pentru redresarea economiei. Prin urmare, ar trebui sa solicitam ferm guvernelor sa aprecieze si sa onoreze contributia imensa a sportului la sanatatea publica, importanta sa pentru incluziune, viata sociala si cultura si rolul sau important pentru economiile lor nationale. In Europa, de exemplu, un studiu recent a aratat ca sportul contribuie cu peste doua procente la PIB, o contributie care face sportul mai important din punct de vedere economic decat o serie de sectoare economice traditionale. Acelasi studiu a constatat ca aproape trei la suta din totalul locurilor de munca din Europa sunt legate de sport. Prin urmare, sportul este un mare angajator. Acest studiu, la fel ca multe altele, demonstreaza ca sportul poate juca nu doar un rol social pozitiv, ci si unul economic, ajutand lumea sa se redreseze din criza. Nu facem parte din problema. Putem face parte din solutie. Pentru a realiza acest lucru, guvernele trebuie sa includa sportul in programele lor de sprijin economic. Cu toate acestea, pentru majoritatea evenimentelor sportive, ca si pentru toate sectoarele societatii, lucrurile nu vor fi asa cum au fost inainte. Acesta este motivul pentru care CIO ar trebui sa consolideze in continuare reformele de viabilitate si fezabilitate ale Agendei Olimpice 2020 cu o noua faza a „Noii Norme” pentru a face si mai multe economii pentru Comitetele de Organizare ale Jocurilor Olimpice. Aceste masuri noi ar trebui sa conduca la o amprenta si mai restransa a tuturor partilor interesate de Jocurile Olimpice.

CIO va studia, de asemenea, daca si cum putem accelera raspunsul nostru la schimbarile climatice. CIO, ca organizatie, este deja neutra din punct de vedere al carbonului, asa cum vor fi si Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Noul nostru obiectiv ar putea fi ca acestea sa fie pozitive atat pentru clima, chiar inainte de 2030, care este anul vizat de comunitatea internationala pentru atingerea obiectivelor climatice. Pentru Miscarea Olimpica in ansamblu este posibil sa analizam mai atent proliferarea evenimentelor sportive, asa cum am discutat deja la Summit-urile Olimpice anterioare. Presiunea financiara asupra tuturor partilor interesate, inclusiv NOC-urilor, Federatiilor Internationale si a Comitetelor de Organizare, poate necesita mai multa consolidare in acest sens.

Impactul politic

Cel putin in unele parti ale lumii, putem vedea mai mult nationalism, mai mult protectionism si, ca urmare, mai multa confruntare politica. Aici trebuie subliniate valorile noastre olimpice:solidaritate, pace, respect pentru fiecare si pentru regulile globale ale sportului. Prin trairea si consolidarea solidaritatii putem arata ca o cooperare internationala respectuoasa produce rezultate mai bune si mai corecte decat izolarea. Cu totii trebuie sa depunem toate eforturile pentru ca Jocurile Olimpice sa fie sustinute de intreaga comunitate internationala ca o demonstratie a unitatii omenirii in toata diversitatea noastra, ca Jocurile Olimpice construiesc punti pentru toata lumea fara niciun fel de discriminare si, prin urmare, Jocurile Olimpice, ca eveniment sportiv, cultural si social unic, ar trebui sa fie dincolo de orice considerente politice sau de alta natura.

Calea de urmat

Sper ca aceste idei pot contribui la o discutie cuprinzatoare. Prin urmare, propun o consultatie larga intre noi, sub indrumarea Comitetului Executiv al CIO si a Sesiunii CIO, asa cum am facut pentru Agenda Olimpica 2020. Deja grecii antici, carora le datoram Jocurile Olimpice, stiau ca fiecare criza vine cu o oportunitate. Sa profitam de aceasta ocazie intr-un mod de unitate si creativitate pentru a iesi din aceasta criza chiar mai puternici decat inainte. Lumea post-coronavirus va avea nevoie de sport si suntem gata sa contribuim la conturarea ei cu valorile noastre olimpice.”

Lausanne, 29 aprilie 2020, Thomas Bach

Foto: www.olympic.org

 

 

Galerie foto