You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Reprogramarea Tokyo 2020, un puzzle complex

Decizia amanarii celei de a XXXIII-a editii de vara a Jocurilor Olimpice a fost decizie extrem de dificil de luat, dar obligatorie dupa analiza atenta a raspandirii rapide a COVID-19 in intreaga lume. Comitetul International Olimpic (CIO) si omologii sai din Japonia au urmarit cu atentie evolutia pandemiei si cu acordul total al tuturor partilor implicate au hotarat ca Tokyo 2020 sa aiba loc anul viitor.

Dupa ce au fost alese noile date ale Jocurilor, actiunile de mutare a competitiei pot incepe cu seriozitate, in parteneriat cu toti cei implicati. Schitand ceea ce trebuie facut, Pierre Ducrey, directorul de operatiuni al Jocurilor Olimpice, a spus ca intreaga actiune reprezinta un puzzle foarte complex de negocieri cu partide private si publice si cu o serie de parti interesate din Miscarea Olimpica. Ducrey a explicat cum trebuie sa se tina cont de starea de bine a sportivului, cum trebuie modificate calendarele sportive si programul olimpic, si cum trebuie regandit totul in ceea ce priveste, in primul rand, Satul Olimpic, partenerii si furnizorii, parteneri de difuzare si media, voluntarii si spectatorii.

Starea de bine a sportivului

Preocuparea privind sanatatea si bunastarea sportivilor a fost un factor motivant major pentru decizia de amanare a Tokyo 2020. Aproximativ 11.000 de sportivi din 206 Comitete Nationale Olimpice (CNO) spera sa concureze la Jocurile Olimpice si s-au antrenat cu gandul de a atinge varful de forma in aceasta vara. In timp ce 57 la suta s-au calificat deja pentru Jocuri si au primit asigurari ca “biletele” vor fi valabile si anul viitor, 43 la suta sunt inca in proces de calificare. Cu totii insa vor trebui sa-si reface acum programele de pregatire pentru anul urmator, ceea ce in prezent este complicat din cauza masurilor de izolare luate in multe tari, inclusiv in Romania, antrenamentele, in special pentru sporturi de echipa, fiind extrem de dificil de efectuat.

Calendarele sportive

Peisajul sportiv este foarte aglomerat, cu multe evenimente care servesc drept oportunitati de antrenament si calificare pentru Jocurile Olimpice. Federatiile sportive internationale si ligile sportive profesionale se confruntau deja cu reprogramari dificile din cauza pandemiei de coronavirus, iar in conditiile amanarii Jocurilor vor trebui sa isi adapteze propriile calendare, astfel incat sa se potriveasca cu noile date pentru Jocuri. Lumea sportiva si-a manifestat solidaritatea, unele federatii hotarand deja sa-si schimbe propriile campionate mondiale pana in 2022. Acest lucru reprezinta totusi o provocare logistica si financiara, precum si o incertitudine suplimentara pentru sportivii care se pregateau si pentru aceste evenimente.

Programul Olimpic

Programul competitional pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 are 33 de sporturi, fiecare implicand o Federatie Internationala. In cadrul acestor sporturi, exista 339 de evenimente separate care au loc in 42 de locuri de competitie. Asigurarea ca locurile de competitie sunt inca disponibile va fi o prima prioritate pentru CIO si partenerii sai. Se vor depune toate eforturile ca programul evenimentelor sportive sa poata fi reprogramat, pe cat posibil, in aceleasi locuri.

Satul Olimpic – casa de acasa

Asigurarea functionarii Satului Olimpic va fi o alta prioritate pentru organizatori. Satul nu numai ca va gazdui sportivii si staff-ul tehnic pe toata perioada Jocurilor, dar va oferi facilitati medicale si de recreere, o sala de sport, o cladire de luat masa cu doua etaje, construita pe 18.500 m patrati.  Complexul imobiliar, care numara 5.000 de apartamente, programat sa fie dotat cu 18.000 de paturi in timpul Jocurilor, a fost planificat sa satisfaca o nevoie de locuinte pe termen lung pentru oras dupa incheierea competitiei olimpice.

Partenerii si furnizorii

Cei 14 parteneri internationali „TOP” ai CIO, alaturi de cei 67 de parteneri autohtoni ai tarii gazda, s-au pregatit sa ofere bunuri si servicii vitale pentru a asigura buna desfasurare a Jocurilor. Furnizori de tehnologie, vehicule, servicii financiare si logistice, alimente si bauturi - acesti parteneri si-au planificat operatiunile si lanturile de aprovizionare cu mult timp in avans si se pregateau sa livreze in aceasta vara.

Reprezentantii mass-media

Una dintre caracteristicile care fac Jocurile Olimpice atat de deosebite este transmiterea lor in intreaga lume in timp real, jumatate din populatia mondiala fiind concetata pentru a urmari competitiile olimpice pe platforme digitale sau on-line. Acest lucru este posibil datorita activitatii Serviciilor de Radiodifuziune Olimpica (OBS) si ale radiodifuzorilor care detin drepturi (RHB). Pentru Tokyo 2020, in prezent, exista 26 de RHB, alaturi de Canalul Olimpic, iar pana la Jocuri, pot exista mai mult de 300 de sub-licentiati. Radiodifuzorii isi planifica programele cu ani in avans, deseori tinand cont de calendarele sportive si de divertisment globale. Acestia impeuna cu reprezentantii agentiilor de publicitate vor trebui sa-si regandeasca programele. Mai mult, radiodifuzorii vor trebui sa-si renegocieze contractele cu personalul angajat doar pentru perioada Jocurilor (cameramani, tehnicieni de sunet, coordonatori de semnal etc.), in speranta ca acest personal va fi inca disponibil la noile date, acesta poate avea efecte secundare asupra altor operatiuni si furnizori.

Pentru gazduirea tuturor celor peste 25.000 de reprezentanti ai mass-media acreditati la Tokyo 2020 va fi utilizat Tokyo Big Site - cel mai mare centru expozitional din Japonia, cu o suprafata de 265.700m2 - menit sa serveasca drept Centrul international de difuzare (IBC) / Centrul de presa principal (MPC). Organizatorii au evitat astfel cheltuielile suplimentare privind constructia unei cladiri speciale noi.

Forta de munca si voluntarii

Pe langa media acreditata, nicio editie a Jocurilor Olimpice nu poate avea loc fara devotamentul lucratori dedicati si voluntarilor. Tokyo 2020 a planificat o forta de munca de 150.000 de angajati, voluntari si contractori, majoritatea fiind deja recrutati. Multi dintre acestia incepusera sau erau gata sa inceapa munca. Desi Comitetul de organizare va depune toate eforturile pentru a-si pastra voluntarii care s-au inscris deja, este posibil sa fie nevoit sa recruteze noi voluntari, pentru ca unii nu-si vor putea rearanja propriile programe si vor declina participarea la Jocuri.

Spectatorii

Milioane de oameni au cumparat deja biletele la Tokyo 2020 si multi si-au planificat excursiile pentru a particpa la Jocuri. Aproximativ 4,48 milioane de tichete au fost deja vandute in Japonia, pe langa biletele vandute in intreaga lume de distribuitorii de bilete autorizati (ATR). Desi Comitetul de organizare intentioneaza sa depuna toate eforturile pentru ca biletele deja vandute sa ramana valabile in 2021, este posibil ca unii spectatori care planuiau calatoria sa nu mai poata merge. Logistica din spatele rambursarii banilor pe bilete si o revanzare a acestora va fi o alta provocare pentru organizatori.

Galerie foto