You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO a aprobat o serie de modificari in ceea ce priveste sistemul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

In urma consultarilor pe care grupul de lucru al Comitetului International Olimpic (CIO) le-a derulat sub titulatura ”Here we go” cu toti cei implicati si afectati de amanarea pentru un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, CIO a aprobat o serie de amendamente principiilor sistemului de calificare pentru competitia olimpica din 2021 ( 23 iulie - 8 august ).

Modificarile survin in urma pandemiei mondiale de COVID -19 si stabilirii noilor date de desfasurare ale Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Astfel, a fost actualizata versiunea sistemului de calificare aprobata de Comitetul Executiv CIO in iulie 2017.

Principiile de calificare sunt referinta pentru toate sistemele de calificare, stabilite de Federatiile Internationale si care variaza de la un sport la altul ( de la o disciplina la alta, de la o proba la alta).

Sistemul de calificare contine reguli, proceduri si criterii pentru participarea la Jocurile Olmpice, in conformitate cu Carta Olimpica si este aprobat de catre Comitetul Executiv CIO.

Principalele puncte ale Principiilor Sistemului de Calificare Revizuit Tokyo 2020 sunt:

1. Noua data limita pentru perioada de calificare- 29 iunie 2021, Federatiile Internationale trebuie sa isi stabileasca perioada de calificare pana la aceasta data;

2. Data limita revizuita pentru inscrierile finale la intrecerile sportive a fost stabilita la 5 iulie 2021;

3. Revizuirea sistemelor de calificare va fi finalizata cat mai repede posibil, pentru a da siguranta sportivilor si Comitetelor Olimpice Nationale (NOC).

In ceea ce priveste locurile cota ce vor fi alocate:

1. Sportivii si NOC-urile care au obtinut deja un loc cota de calificare olimpica isi vor pastra acest drept in ciuda amanarii Jocurilor. Pana acum, 57% din totalul locurilor de cota pentru sportivi au fost deja alocate. Au mai ramas de repartizat aproximativ 5.000 de locuri de cota pentru sportivi;

2. In unele cazuri, locurile de cota de calificare sunt obtinute de Comitetele Olimpice Nationale (NOC) iar, in alte cazuri, sunt obtinute direct de catre un sportiv, nominal. In toate cazurile si, in conformitate cu Carta Olimpica, NOC respecta isi pastreaza dreptul de a selecta sportivii care sa-l reprezinte la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

3. Ramane o prioritate de stabilit in ceea ce priveste metoda / calea de alocare a sistemelor de calificare originale pentru fiecare sport. Acest principiu incurajeaza Federatiile Internationale sa urmeze o abordare similara prin inlocuirea acelor oportunitati pierdute pentru alocarea de cote cu acelasi numar de evenimente, competitii sportive;

4. In ceea ce priveste scenariul in care alocarea cotelor s-a bazat initial pe clasament, Federatiile Internationale pastreaza discretia deplina pentru a defini noul termen si calea de clasare. CIO recunoaste sensibilitatea unor astfel de decizii. Trebuie sa se gaseasca un echilibru specific sportului pentru protejarea acelor sportivi care s-au apropiat de calificare, in functie de termenele anterioare 2020 si, de asemenea, asigurarea participarii celor mai buni sportivi la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, permitand calificarea celor mai buni performeri ai sezonului 2021. .

5. Federatiile Internationale sunt incurajate sa se angajeze cu federatiile membre respective si comisiile proprii ale sportivilor pentru a ajunge la un consens asupra unei decizii corecte si transparente.

Criterii de eligibilitate

1. In conformitate cu principiul conform caruia sportivii care s-au calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 raman calificati, este posibil ca Federatiile Internationale sa extinda criteriile de eligibilitate pentru varsta, daca exista, si sa permita sportivilor care sunt eligibili in 2020 sa ramana eligibili sa concureze la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 din 23 iulie pana la 8 august 2021. Singura exceptie va fi daca forurile internationale stabilesc ca relaxarea de un an a limitei de varsta superioara reprezinta un risc pentru siguranta si/sau medicala a sportivilor;

2. Inceea ce priveste criteriile de eligibilitate pentru limita de varsta inferioara, daca exista, CIO recunoaste autoritatea deplina a Federatiilor Internationale pentru a evalua eligibilitatea acelor sportivi care nu sunt eligibili in iulie 2020, dar vor indeplini limita de varsta mai mica in 2021.

Sanatatea sportivului este principiul calauzitor in programarea oricaror evenimente de calificare olimpica ramase. Odata cu amanarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 pana in 2021, CIO a cerut ca orice astfel de evenimente sa fie confirmate numai dupa ce impactul pandemiei de COVID-19 poate fi evaluat permitand accesul corect si pregatirea corespunzatoare pentru toti sportivii si echipele concurente.

In aceasta perioada, CIO maximizeaza informatiile si sprijinul pentru sportivi prin intermediul platformei Athlete 365, centrata pe sportivi.

Principiile complete ale sistemului de calificare Tokyo 2020, cu ultimele modificari evidentiate in galben, puteti gasi aici:

https://stillmed.olympic.org/media/Document%20Library/OlympicOrg/Games/Summer-Games/Games-Tokyo-2020-Olympic-Games/Tokyo_2020_Qualification_System_Principles_Revised.pdf#_ga=2.162818236.1640611963.1586436780-704755602.1496824091

Galerie foto