• BCR

Stiri

2 aprilie 2020 Masuri adoptate la nivelul COSR in vederea mentinerii potentialului de participare si de performanta la Jocurile Olimpice Tokyo 2020

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) considera o prioritate necesitatea continuarii procesului de pregatire a componentilor loturilor olimpice in perspectiva calificarii si participarii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, sustine continuarea activitatii curente si a planurilor de pregatire individuala, la domiciliu, sub conditia respectarii restrictiilor nationale in vigoare.

In contextul actual, al sportului la nivel international si national, COSR isi mentine grija si atentia fata de pregatirea Misiunii Olimpice (obligatie conform Chartei Olimpice si a Statutului propriu) si fata de “investitia” in pregatirea sportivilor romani pe durata acestui ciclu olimpic. De asemenea, in aceasta perioada, mai mult ca oricand, COSR se preocupa de interesele Miscarii Olimpice si Sportive din Romania, respectiv ale sportivilor si specialistilor din anturajul lor (antrenori, personal medical, specialisti tehnici, administratori si manageri etc.).

Intelegand nevoia urgenta de adaptare a pregatirii olimpice si de mentinere a motivatiei tuturor celor implicati si interesati, la un nivel optim, identificarea unor masuri pentru mentinerea potentialului de participare si performanta la Jocurile Olimpice Tokyo, a fost prioritatea forului olimpic roman in aceasta perioada.

Astfel, demersurile COSR s-au axat pe doua directii care converg spre acelasi obiectiv, respectiv participare si performanta la Jocurile Olimpice:

1. Orientare / ghidare metodica si sportiv-administrativa

Comisia Tehnica Olimpica si pentru Sportul de Performanta (CTOSP) a elaborat recomandari de intocmire a planurilor de pregatire olimpica adaptata la domiciliu, care au fost transmise Federatiilor Sportive Nationale de Specialitate. Procesul de refacere a planurilor este in plina desfasurare la nivelul federatiilor. Urmeaza in cel mai scurt timp analizarea acestora de catre CTOSP si emiterea unor rezolutii, recomandari, sugestii. Pregatirea va fi supravegheata de specialistii din cadrul colectivelor tehnice si din federatii, prin mijloace si metode adaptate. Departamentul Sport al COSR va colabora permanent cu specialistii din cadrul Federatiilor pentru a monitoriza aplicarea recomandarilor CTOSP si a indetifica eventuale nevoi de reglare.

 

2. Indrumare si asistenta stiintifica

Specialistii Centrului de Testare si Asistenta Stiintifica (COTAS) al COSR, sunt aproape de finalizarea unui instrument interdisciplinar, in scopul de a-i spijini pe sportivi si colectivele tehnice in procesul de pregatire individuala adpatata la domiciliu (mai sunt necesare cateva reglaje inainte de a putea fi transmis sportivilor). De asemenea, specialistii COTAS vor incerca sa mentina o comunicare constanta cu sportivii si/sau colectivele tehnice, oferind recomandari de reglare/adaptare a parametrilor antrenamentelor si a programului de viata (“antrenamentul invizibil”), pe baza datelor colectate cu ajutorul instrumentului interdisciplinar propus, incercand permanent sa previna aparitia unor eventuale dezechilibre disfunctionale si, bineinteles sa-i ghideze pe sportivi spre obtinerea si mentinerea unei stari optime din punct de vedere fizic si psihic.

COSR apreciaza efortul si colaborarea Federatiilor Sportive Nationale si sprijinul autoritatilor implicate care inteleg ca pregatirea si participarea sportivilor romani pentru Jocurile Olimpice reprezinta ”interesul national”.

Formarea unei Echipe Olimpice - Team Romania  care sa poata concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, in 2021, la nivelul elitei internationale, in spiritul valorilor proprii – traditie, pasiune, respect, excelenta, mandrie nationala – este un obiectiv prioritar al COSR.

Impreuna pentru succesul Olimpic!