You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Dupa ultima sedinta a Comitetului Executiv, CIO a anuntat in premiera ca ia in calcul si amanarea datei de incepere a JO Tokyo 2020

In ultima sedinta a Comitetului Executiv al Comitetului International Olimpic (CIO) - care a avut loc cu putin timp in urma, la Lausanne - pe ordinea de zi s-au aflat problemele legate de pandemia de coronavirus si implicatiile legate de desfasurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, progamate a avea loc in perioada 24 iulie-09 august 2020.

CIO a hotarat sa ia in calcul mai multe scenarii in ceea ce priveste atat desfasurarea la timp a Jocurilor, cat si, in premiera, modificarea datei de incepere a competitiei din Japonia.

CIO va analiza minutios starea de sanatate din Japonia si din intreaga lume si, in functe de aceasta, va lua cea mai buna decizie in interesul sportivilor si al tuturor celor implicati.

Pe de o parte, exista imbunatatiri de sanatate semnificative in Japonia, unde oamenii primesc cu caldura Flacara Olimpica. Acest lucru consolideaza increderea CIO in gazdele japoneze si in posibilitatea Miscarii Olimpice de a permite, cu anumite restrictii de siguranta, organizarea Jocurilor potrivit programului, respectand principiul sau de a proteja sanatatea tuturor celor implicati.

Pe de alta parte, exista o crestere dramatica a cazurilor si a unor noi focare de COVID-19 in diferite tari de pe diferite continente. Din aceasta cauza, Comitetul Executiv al CIO ia in calcul si amanarea datei de incepere a JO Tokyo 2020.

”Sper ca la sfarsitul acestui tunel intunecat prin care trecem impreuna, nestiind cat de lung este, Flacara Olimpica sa fie lumina de la capatul sau!” Thomas Bach

Situatiile cu milioane de nopti deja rezervate in hoteluri sunt extrem de greu de gestionat, iar calendarul sportiv international pentru cel putin 33 de sporturi olimpice ar trebui adaptat. Acestea sunt doar cateva dintre multele provocari.

In urma studierii diferitelor scenarii, ar fi nevoie de angajamentul si cooperarea deplina a Comitetului de Organizare Tokyo 2020 si a autoritatilor japoneze, precum si a tuturor Federatiilor Internationale (IF) si ale Comitetelor Olimpice Nationale (NOC). De asemenea, ar fi nevoie de angajament si de colaborarea cu detinatorii de drepturi (RHB) si sponsorii - parteneri TOP, ca parte a sprijinului lor continuu si apreciat pentru Miscarea Olimpica, precum si cooperarea tuturor partenerilor de la Jocuri, furnizori. si contractori.

In acest spirit al angajamentului impartasit al partilor interesate fata de Jocurile Olimpice si, avand in vedere situatia care se deterioreaza la nivel mondial, Comitetul Executiv a initiat urmatorul pas in planificarea scenariilor CIO.

CIO, in deplina coordonare si parteneriat cu Comitetul de Organizare Tokyo 2020, autoritatile japoneze si guvernul capitalei Tokyo, va incepe discutii detaliate pentru a finaliza evaluarea sa asupra dezvoltarii rapide a situatiei mondiale de sanatate si a impactului acesteia asupra Jocurilor Olimpice, inclusiv scenariul amanarii. CIO este increzator ca va finaliza aceste discutii in urmatoarele patru saptamani si apreciaza foarte mult solidaritatea si parteneriatul NOC-urilor si IF-urilor in sprijinirea sportivilor si in adaptarea planificarii Jocurilor.

Comitetul Executiv a subliniat ca anularea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 nu va rezolva nici una dintre probleme si nici nu va ajuta pe nimeni. Prin urmare, anularea nu este pe ordinea de zi.

Dupa intalnirea Comitetului Executiv, presedintele CIO, Thomas Bach, a trimis o scrisoare comunitatii de sportivi la nivel mondial pentru a le oferi o explicatie despre abordarea Miscarii Olimpice.
In scrisoare, Bach a afirmat inca o data ca protejarea sanatatii tuturor celor implicati si contributia la stoparea virusului este principiul fundamental :
„Vietile omului au prioritate asupra tuturor, inclusiv a organizarii Jocurilor. CIO vrea sa faca parte din solutie. Prin urmare, principiul nostru este sa protejam sanatatea tuturor celor implicati si sa contribuim la oprirea virusului. Imi doresc, si cu totii lucram pentru asta, ca speranta exprimata de atat de multi sportivi, NOC-uri si IF-uri de pe toate cele cinci continente, sa se implineasca. Sper ca la sfarsitul acestui tunel intunecat prin care trecem impreuna, nestiind cat de lung este, flacara olimpica sa fie lumina de la capatul sau!”

Galerie foto