You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Stafeta Tortei Olimpice, intrerupta pe teritoriul Greciei, dupa ce actorul Gerard Butler a purtat Flacara de la Mytras la Sparti

Pandemia de coronavirus, declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, a afectat si bunul mers al Stafetei Tortei Olimpice a Flacarii Jocurilor Olimpice – Tokyo 2020 al carui start s-a dat la Olimpia, in Grecia, in aceasta saptamana, pe data de 12 martie.  

Elenii au stopat Stafeta, dupa ce o mulțime de oameni a iesit sa il vada pe actorul Gerard Butler, care a purtat Flacara de la Mytras la Sparti, actualul oras ridicat pe vechiul amplasament al celebrei cetati antice Sparta. Starul scotian a interpretat rolul regelui Leonidas in filmul cu mare succes la public “300 - Eroii de la Termopile” si a fost invitat in Sparta sa poarte Flacara cu ocazia aniversarii Bataliei de la Termopile. 

Desi reprezentantii Comitetului Olimpic Elen si ai Ministerului Sanatatii din Grecia au anulat Stafeta pe teritoriul Greciei, Flacara va fi predata japonezilor, pe 19 martie a.c. la Atena, pe Stadionul Panathinaiko.

Este pentru a treia oara in istorie cand Ștafeta Flacarii Olimpice a Jocurilor de vara nu are continuitate terestra intre Olimpia și Atena. Prima data, in 1948, din cauza luptelor civile, Flacara JO Londra 1948 a ajuns cu un vapor, din portul Katakolo, de langa Olimpia, in Corfu dupa care a plecat spre capitala Marii Britanii prin Italia. A doua oara, in 1984, Flacara JO Los Angeles 1984, a fost transportata de la Olimpia la Atena cu un elicopter dupa care a plecat spre orasul gazda, din New York.

Deocamdata, in ciuda pandemiei de coronavirus, organizatorii nu au anuntat modificari ale perioadei de desfasurare a Jocurilor Olimpice de vara programate a avea loc la Tokyo, intre 24 iulie - 9 august 2020.

Galerie foto