• BCR

Stiri

5 martie 2020 Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si RePatriot au dat startul actiunii comune de sustinere si incurajare a sportului romanesc

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si Fundatia Romanian Business Leaders, prin RePatriot, au semnat un protocol de colaborare si au lansat  un program de sprijin pentru sportivii romani de pretutindeni prin care isi propun, cu ajutorul Federatiilor Nationale Sportive, sa-i sprijine pe cei care fac sport de performanta  si  a le da dreptul sa se inregistreze in cluburile din Romania pentru a putea fi inclusi in loturile nationale, pentru a putea reprezenta tara la competitiile internationale. COSR si RePatriot  cheama oamenii de afaceri alaturi pentru sprijinirea sportului romanesc pe termen lung, prin atragerea sportivilor din diaspora mai aproape de tara, in contextul migratiei de proportii din ultimii ani.

” Ne bucuram ca exista aceasta sansa pentru romanii care s-au nascut sau traiesc in strainatate. Am exportat talent, stiinta sportului, e momentul sa aducem acasa viitori campioni. Avem  deja exemple de sportivi care au scris istorie pentru sportul  romanesc cum e cazul ciclistului Vlad Dascalu, campion mondial U23  la mountain bike!” a spus Mihai Covaliu, presedintele COSR.  

“Conectarea romanilor de pretutindeni cu Tara este misiunea noastra, asumata sub steagul RePatriot, pentru care lucram neincetat. Ne dorim sa revina acasa cat mai multi romani vrednici, campioni in domeniile lor. Astazi, ne adresam sportivilor de origine romana pe care vrem sa-i vedem la competitii purtand drapelul Romaniei si deopotriva tuturor romanilor din diaspora chemandu-i sa incurajeze din tribune sportivii Romaniei.“, a declarat Marius Bostan, Initiator RePatriot.

” RePatriot Sport este o initiativa care ofera posibilitatea tinerilor sportivi, nascuti in familii de romani din strainatate, de a concura sub culorile drapelului Romaniei. Astfel, prin acest protocol urmarim   informarea sportivilor  de origine romana despre posibilitatile pe care le au si sa ii sprijinim pe aceia care doresc sa se intoarca in Romania. Diaspora este o resursa uriasa pentru sportul romanesc.  Si noi putem sa vanam talente in alte parti, dar noi iii avem pe ai nostri”, a declarat Dragos Anastasiu, Antreprenor si Project Manager RePatriot Sport.

Cele doua organizatii isi doresc sa prezinte romanilor de pretutindeni oferte de munca in Romania, in domeniul sportiv, sa organizeze tabere pentru copiii romanilor de pretutindeni cu rol de selectie pentru viitorii sportive de performanta, sa ii sprijine pe cei care revin acasa ca antreprenori in domeniul sportiv, sa incurajeze includerea sportivilor care traiesc in afara Romaniei in loturile nationale. Alaturi de multe alte actiuni cele doua organizatii vor incuraja o participare mai mare a romanilor de pretutindeni la competitiile sportive nationale si internationale si vor sustine legatura dintre sportivii care se pregatesc in tara si cei care traiesc in afara granitelor tarii.

La actiunea desfasurata in Casa Olimpica au participat si doua sportive nascute in Statele Unite dar  care s-au repatriat si reprezinta Romania la competitiile internationale de gimnastica ritmica: Annelise si Christina Dragan.

”Noi am facut consiliu de familie si am decis impreuna cu parintii sa venim sa ne antrenam la Bucuresti si sa reprezentam Romania. Aici avem antrenori mai buni si visam sa ajungem la Festivalul Olimpic al Tineretului European, apoi la Jocurile Olimpice. Din cand in cand mergem si in Statele Unite  pentru ca  mama a ramas acolo,  in California. Ne place in Romania pentru ca sunt mai multi oameni pe strada. Ne lipseste insa caldura de acolo, aici e mai frig”, au punctat  cele doua surori , de 14, respectiv 12 ani, care au venit insotite la Casa Olimpica de tatal lor.

La eveniment, alaturi de Mihai Covaliu, Presedintele COSR, Alexandru Dedu, Vicepresedintele COSR, George Boroi, secretarul general al COSR, Dragos Anastasiu, Antreprenor si Project Manager RePatriot Sport, Marius Bostan, Initiator RePatriot s-au aflat Elisabeta Lipa - presedintele FR Canotaj, Irina Deleanu – presedintele FR Gimnastica Ritmica, Alina Dumitru – membru al Comitetului Executiv COSR, Marius Florea - presedintele FR Scrima, Florin Florea – presedinte FR Atletism.