You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Presedintele CIO Thomas Bach despre stagiul curent al pregatirilor pentru JO Tokyo 2020

Introducerea Presedintelui Comitetului International Olimpic (CIO):

Pregatirile pentru JO Tokyo 2020 continua in sensul asigurarii unei editii de succes a Jocurilor din aceasta vara de la Tokyo, pentru siguranta sportivilor si pentru a-i incuraja sa-si sustina antrenamentele la nivel maxim in vederea JO.

Reporter:
In ultimele doua zile au aparut multe articole in presa nipona, in special cea online, care citeaza declaratiile lui Dick Pound. Interview-ul in sine poate fi considerat ca unul serios, insa comentariile lui au fost interpretate, in special cel in care specifica o data limita pentru luarea unei decizii de anulare a Jocurilor, iar termenul ”anulare” apare acum peste tot, inclusiv in Parlament. Totodata el [Dick Pound] descrie aceasta situatie ca pe o noua stare de conflict, iar presa internationala o compara cu o anulare similara cu cea din vreme de razboi. Cum comentati aceste lucruri, dle. Presedinte?

Th. Bach:
Personal, cred ca faptele vorbesc de la sine si ca nu trebuie uitat faptul ca Dick Pound a spus si ca CIO este hotarat sa faca totul in asa fel incat Ceremonia de Deschidere sa aiba loc pe 24 Iulie la Tokyo, asa cum este programat. Noi lucram intr-adevar pentru ca acest lucru sa se intample si am vazut in jurul nostru solidaritatea si unitatea intregii Miscari Olimpice in sensul pregatirilor pentru Jocuri si, in particular, pentru calificari. Trebuie sa spun ca sunt mandru sa vad cum atat de multe comitete nationale Olimpice, tari si federatii lupta umar la umar impotriva provocarii declansate de acest virus. Pe de alta parte, fiindca ati mentionat comparatia cu starea de razboi, cred ca asemanarea situatiei curente cu un razboi mondial este o exagerare flagranta.

Reporter:
In aceste conditii, teoretic vorbind, pana cand credeti ca se poate astepta pentru o decizie finala in sensul desfasurarii Jocurilor? Exista totusi si optiunea anularii sau a unei amanari pentru anul viitor?

Th. Bach:
V-ati raspuns singur la intrebare: ati spus ”teoretic vorbind”, deci puteti usor intelege ca nu voi alimenta speculatiile acestea in nici un fel. Aici vorbim despre momentul prezent, nu facem speculatii. Ce ne intereseaza acum este sa desfasurarea in siguranta a calificarilor la Jocuri si, in acelasi timp, siguranta sportivilor. Asta este ceea ce facem in colaborare cu autoritatile nipone, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu Comitetul Olimpic Chinez si autoritatile chineze, precum si cu multe comitete nationale Olimpice. Va pot da cateva exemple. La acest moment, lotul national de Lupte al Chinei se antreneaza in Serbia si de acolo merge la diverse turnee de calificare. Lotul lor national de Tenis de Masa se afla in Qatar. Lotul lor de Basket feminin este in Croatia. In numai cateva saptamani am reusit sa mutam competitiile si turneele de calificare din China in alte tari unde siguranta sportivilor poate fi asigurata. Putem, deci, spune ca avem baze reale pentru o editie de succes a JO Tokyo 2020.

Reporter:
Din dorinta de a arata clar pozitia CIO la acest moment, va intreb daca exista un plan alternativ, cum ar fi organizarea in locatii multiple, sau daca amanarea Jocurilor pentru anul viitor este o optiune realistica.

Th. Bach:
Ma puteti intreba aceste lucruri in cate feluri doriti, insa eu nu voi alimenta in nici un fel aceste speculatii. CIO lucreaza cot la cot cu toate autoritatile si cu comitetele nationale Olimpice si este decis sa asigure succesul JO Tokyo 2020, incepand cu 24 iulie.

Reporter:
Domnule Presedinte, in situatia in care ne aflam, si care evolueaza la nivel mondial, nu putem sti unde va izbucni un nou focar de infectie coronavirus. In aceste conditii in care nu exista nici o solutie 100% sigura, intrebarea este cum evaluati riscurile. Ce credeti ca este mai important pentru japonezi ca pregatire, din punctul de vedere al conditiilor de siguranta impuse de CIO pentru desfasurarea Jocurilor?

Th. Bach:
Am vazut ca autoritatile nipone au luat o serie de masuri foarte importante, chiar si astazi. Apreciez cooperarea lor cu Comitetul de Organizare a Jocurilor, care face tot posibilul pentru asigurarea sigurantei sportivilor si a vizitatorilor in Japonia. Am vazut in toate acestea, din nou, respectul si solidaritatea intregii lumi care contribuie la siguranta si succesul Jocurilor. V-am dat deja cateva exemple si mai sunt multe altele. In acest sens, am vazut cum Comitetul Olimpic Chinez incearca deja sa scoata din tara cel putin in mare parte, daca nu in intregime, echipa Olimpica, cat de rapid posibil si apoi sa-si duca sportivii calificati in Japonia pentru a intra conformitate cu masurile medicale impuse acolo de autoritati. Determinarea Japoniei, solidaritatea miscarii sportive internationale si cea de dincolo de aceasta, ne asigura din nou ca ne putem continua pregatirile pentru a determina succesul scontat al Jocurilor.

Reporter:
Au fost multe speculatii care au creat o mare confuzie in Japonia. Care este, in acest context, mesajul dumneavoastra pentru poporul Japonez si pentru cei care asteapta, pe tot mapamondul, cu nerabdare Jocurile Olimpice?

Th. Bach:
CIO este hotarat sa livreze intregii lumi o editie de succes a JO Tokyo 2020.

Reporter:
Dl. John Coates este liderul echipei de coordonare pentru JO Tokyo 2020 si a raspuns intrebarilor presei australiene ca, asa cum a declarat Dick Pound, trebuie luata o decizie in cel mult trei luni de-acum in privinta Jocurilor. Inteleg totusi ca nu aceasta este pozitia oficiala CIO la acest moment. Puteti confirma acest lucru?

Th. Bach:
Pozitia oficiala a CIO este ca lucram pentru succesul JO Tokyo 2020 si ca, in plus, facem tot posibilul pentru ca pregatirile si calificarile sportivilor din toata lumea sa se desfasoare in siguranta fiindca siguranta tuturor participantilor la Jocuri, fie ei sportivi, oficiali sau spectatori, este prioritatea absoluta a CIO si a Comitetului de Organizare Tokyo 2020.

Reporter:
Care credeti ca este criteriul final pentru ca Jocurile sa aiba loc conform agendei?

Th. Bach:
Pregatirile au deja loc conform agendei. Desfasurarea acestora si a calificarilor se face cu mari eforturi pe care, inca odata, le depune toata lumea. Comitetul de Organizare, Japonia, China, CIO, un mare numar de comitete nationale Olimpice, toti lucreaza impreuna pentru ca, dupa ce vom fi asigurat reusita acestei perioade dificile a calificarilor, sa putem privi si sarbatori, impreuna cu poporul Japonez, succesul JO Tokyo 2020.

Traducerea: COSR

Galerie foto