You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Monobobul feminin, introdus oficial in programul Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022

Monobobul s-a bucurat de un debut olimpic de succes la Jocurile Olimpice pentru Tineret de iarna organizat in 2016 la Lillehammer, proba fiind considerata revolutionara pentru acest sport prezent in programul Jocurilor de iarna inca de la prima editie de la Chamonix in 1924.  Spre deosebire de alte probe de bob, la monobob, toti concurentii folosesc acelasi echipament, doar maiestria concurentilor facand diferenta.

Dupa debutul remarcabil, Consiliul Executiv al Comitetului International Olimpic a decis, la 18 iulie 2018, sa adauge monobobul in programul Jocurilor Olimpice de Iarna Beijing 2022, impreuna cu alte sapte noi probe. Pentru a asigura un echilibru intre probele de bob feminine si cele masculine la JO, la Beijing 2022, la feminin se va concura la monobob si bob doua personae (proba introdusa din 2002), in timp ce la masculin se va concura in probele de bob doua si patru persoane.

Astfel, va putea creste universalitatea la bob deoarece tarile lipsite de echipament de inalta calitate sau de sportivii cu abilitati de impingere vor avea o sansa in plus, in masura in care un pilot bun este singurul care conteaza. Ca si la bobul cu doi sau patru persoane, acelasi pilot va putea concura in doua probe la Jocuri.

La JOT Lausanne 2020, la a doua sa prezenta intr-o competitie olimpica, probele de monobob au fost atat de stranse, incat la masculin, prima treapta a podiumului a fost impartita intre romanul Andrei Robert Nica si germanul Alexander Czudaj. La feminin, reprezentanta Romaniei Georgeta Popescu a invins-o pe slovaca Viktoria Cernanska, principala favorita a intrecerilor.

Galerie foto