You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Salt Lake City, Sapporo si Barcelona, interesate de organizarea viitoarelor editii de iarna ale Jocurilor Olimpice

Octavian Morariu, membru al Comitetului International Olimpic (CIO) pentru Romania si presedinte al noii Comisii CIO de evaluare a candidaturilor pentru Jocurile Olimpice de iarna, a anuntat in cadrul celei de a 135-a editii a Sesiunii a Comitetului International Olimpic (CIO),  ca orasele Salt Lake City (SUA), Sapporo (Japonia) si Barcelona (Spania)  “si-au exprimat interesul pentru o viitoare editie a Jocurilor Olimpice de iarna, insa fara o data precisa”.

Salt Lake City a organizat JO de iarna din 2002, Sapporo pe cele din 1972, iar la Barcelona au avut loc JO de vara din 2022.

Gratie noilor reguli ale CIO, daca Barcelona va primi organizarea unei editii de iarna a JO, unele probe s-ar putea desfasura in Pirinei, fiind luata in calcul disputarea probelor de schi in principatul Andorra.  DE asemenea, in lipsa unei trambuline de sarituri in Pirinei, proba de sarituri cu schiurile ar putea fi organizata la Sarajevo (Bosnia-Hertegovina), gazda JO de iarna 1984.

Asa s-a intamplat si cu JO Paris-2024, unde organizatorii au decis sa organizeze probele de surf la Tahiti, insula polineziana situata la 15.000 km, in ciuda candidaturii altor localitatii de pe coasta atlantica.

Noile reguli ale CIO ofera mai multa flexibilitate in ceea ce priveste organizarea JO, incurajand totodata sa fie utilizate mai mult instalatiile deja existente.  asa cu s-a intamplat si cu gazda

Este posibil de asemenea ca mai multe tari sa se asocieze la organizarea Jocurilor, asa cu s-a intamplat la JOT Lausanne 2020, unde orasul elvetian optat ca probele de combinata, biatlon si sarituri cu schiurile sa se desfasoare in Franta, la Les Tuffes (departamentul Jura).

Beijingul, unde vor avea loc JO de iarna 2022, va fi primul oras care gazduieste atat JO de iarna cat si cele de vara, dupa ce a organizat JO 2008.

Editia din 2026 a JO de iarna va fi organizata la Milano/Cortina d'Ampezzo (Italia).

Inca nu a fost prevazuta o data pentru desemnarea gazdei JO 2030. Carta olimpica prevede ca desemnarea orasului gazda sa aiba loc cu cel putin sapte ani in avans, dar CIO ia in calcul modificarea acestei reguli, pentru ca desemnarea sa fie facuta cu si mai mult timp inainte.

Galerie foto