You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

22 de ani de la trecerea in nefiinta a unei mari doamne a sportului romanesc – Lia Manoliu

S-au implinit astazi 22 de ani de cand marea doamna a sportului romanesc Lia Manoliu a parasit aceasta lume, dar amintirea sa este vie atat in sufletele celor care s-au bucurat de privilegiul de a o fi cunoscut personal, cat si a iubitorilor de sport care i-au admirat perfomantele sportive, discretia, nobletea, modestia si generozitatea.


Un grup de fosti colegi de la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, for in fruntea caruia s-a aflat timp de opt ani, din 1990 pana la moartea sa, in 1998, pe vremea cand titulatura acestuia era Comitetul Olimpic Roman, au depus astazi la mormantul regretatei foste atlete o coroana comemorativa de flori galbene, preferatele sale.

Participanta la sase editii consecutive ale Jocurilor Olimpice - Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964, Mexico City 1968 si Munchen 1972.  unde a castigat o medalie de aur (Mexico City 1968), doua de bronz (Roma 1960, Tokyo 1964) si a realizat doua recorduri olimpice la aruncarea discului, Lia Manoliu a fost si este un exemplu pentru sportivii de astazi care viseaza la podiumul olimpic.

Gratie experientei dobandite pe terenul de sport, culturii sale si faptului ca vorbea cinci limbi straine (franceza, engleza, germana, rusa, italiana), s-a putut afirma si prin activitatea desfasurata in diverse organisme sportive internationale. In 1975, directorul general UNESCO i-a inmanat Premiul International Fair Play pentru anul 1974, iar Comitetul International Olimpic i-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de bronz.

In aprilie 2017, Teatrul National Radiofonic a prezentat in premiera absoluta, in seria Biografii, memorii,  Drumul spre Cartea Recordurilor si Lacrima din aurul olimpic, primele spectacole-document dedicate unei legende din lumea sportului: LIA MANOLIU.

Galerie foto