You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Constantina Dita, campioana olimpica in proba de maraton la JO Beijing 2008, a plantat un stejar in Padurea Olimpica de la Muzeul Satului

Printre ceilalti brazi ai campionilor si medaliatilor olimpici plantati anul trecut la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucuresti, a fost sadit si stejarul primit de Constantina Dita, campioana olimpica la maraton la JO Beijing 2008, pe 28 septembrie 2019, cu ocazia participarii la maratonul de la Berlin. Organizatorii competitiei i-au oferit puietul desprins din ramurile celebrului stejar care se afla la Stadionul Olimpic de la Berlin, ca simbol al recunoasterii victoriei din capitala Chinei, iar atleta l-a adus la Bucuresti pentru a-l planta printre brazii din Padurea Olimpica.

Povestea stejarului, cunoscut sub numele de ”Stejarul Gereit”,  este extrem de interesanta. In 1936, fiecare dintre cei 117 campioni de la Jocurile Olimpice de la Berlin au primit, pe langa medalia de aur, un pui de stejar (quercus pedunculata) in ghiveci.
Celebrul atlet american de culoare, Jesse Owens, cvadruplu campion olimpic la Berlin - 100m, 200, lungime si stafeta 4x100 m, a primit patru stejari, cate unul pentru fiecare titlu cucerit, iar unul dintre ei se inalta astazi in curtea Universitatii de Stat din Cleveland, Ohio, Statele Unite ale Americii.

”Este o onoare pentru mine sa primesc acest stejar. Sper sa creasca falnic printre ceilalti brazi ai Padurii Olimpice si sa convietuiasca bine impreuna. Din pacate, cand a fost plantata Padurea Olimpica nu am putut fi prezenta, dar pana la urma am un altfel de moment, diferit, asa cum si victoria mea de la Beijing a fost diferita, obtinuta la o varsta inaintata pentru un sportiv. Voi veni din cand in cand sa il vad si poate intr-o zi o sa imi pot atarna in el medalia castigata la Beijing. As vrea sa fie si un exemplu pentru generatiile viitoare, sa creasca mari”, a spus Constantina Dita.

Galerie foto