• BCR

Stiri

17 octombrie 2019 Presedintele CIO a tinut un discurs impresionant la a XXIV-a Adunare Generala a ANOC de la Doha

Peste 1000 de reprezentanti ai 204 Comitete Nationale Olimpice sunt prezenti la cea de-a XXIV-a Adunare Generala a Asociatiei Comitetelor Olimpice Nationale (ANOC) care are loc in aceste zile la Doha, in Qatar. Prezent la dezbateri, Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), a tinut un discurs plin de forta care a impresionat audienta, in deschiderea Adunarii. Seful CIO a reamintit  ca misiunea Jocurilor Olimpice este de a aduce pacea in lume, banii fiind doar mijlocul cu care se poate atinge acest obiectiv, si a accentuat importanta neutralitatii politice a sportului.

”Jocurile Olimpice nu sunt despre a face bani, ci despre misiunea lor pentru pace. Nu vorbim despre maximizarea veniturilor. Asa cum am spus in discursul meu de la G20, bani sunt pentru noi doar un mijloc de a ne atinge obiectivele. Altfel, Jocurile Olimpice, asa cum le cunoastem, asa cum au fost concepute de catre Coubertin, ar inceta sa mai existe. Nu ar fi decat un alt produs de divertisment in competitie cu altii, fara valori si fara o contributie la o societate mai buna. Prin urmare, nu vom considera Jocurile Olimpice un model de afaceri. Nu poate exista nici un Comitet Olimpic National, disciplina sportiva si sportiv ca individ care sa puna pe primul loc interesele lor. Noi toti trebuie sa punem pe primul loc misiunea noastra, valorile si angajamentul istoric. E clar, ca si motto-ul de la Casa Olimpica de la Lausanne, ”Schimba sau esti schimbat”. Va invit sa construim impreuna acest viitor. Sa lucram impreuna pentru a face din Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 un festival de unitate si solidaritate. Am incredere ca putem face un eveniment de care sa fim mandri” , a spus Thomas Bach.

”Trebuie sa fim neutri din punct de vedere politic, in tot ceea ce facem si ce spunem. Vedem o tendinta tot mai mare de a politiza sportul. Multi il folosesc ca mijloc politic. Sunt probleme cu vize, steaguri, unele se rezolva, altele nu, deoarece pentru neutralitate politica este nevoie ca intr-un tango, de doi parteneri. Guvernele trebuie sa respecte neutralitatea. Lumea este condusa de politica si nu de noi. Trebuie sa convingem liderii politici ca Jocurile Olimpice sunt singurul mijloc care aduce lumea impreuna intr-o misiune de pace. Am transmis acest lucru recent la Summit-ul G20 de la Osaka dar si Adunarii Generale a ONU care a salutat aceasta idee. Spun din nou, dansul se face in doi respectand acest principiu. Fac apel la voi toti sa-l respectam in tot ce facem”.

Romania este reprezentata la Adunarea Generala de Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, si George Boroi, secretar general al COSR.