You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

La Joaca pentru Viata, presedintele COSR a adus in prim plan rolul educatiei prin sport

Summit-ul Joaca pentru Viata, eveniment organizat la Palatul Parlamentului din Bucuresti de Institutul Aspen Romania cu sprijinul Camerei Deputatilor si al Ministerului Tineretului si Sportului, in parteneriat cu Institutul Aspen SUA, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), UNEFS, Institutul Sportiv Roman, precum si alti factori relevanti din sectorul public, privat, academic si non-guvernamental din Romania, s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitati ale vietii politice si sportului romanesc.

Mihai Covaliu, presedintele COSR, a tinut sa precizeze in deschiderea evenimentului ca tinerii, adolescentii, copiii reprezinta viitorul unei natiuni, fiind resursa cea mai importanta pentru un viitor mai bun, intr-o lume mai sigura, mai performanta.

„Sportul este o alternativa pentru generatiile noi  care, in ultima perioada, au fost catalogate ca fiind sedentare” a spus liderul COSR.

„Succesul obtinut prin sport este cel care are la baza efortul propriu, antrenamentul, daruirea, pasiunea. Transferarea acestor principii generatiilor actuale de copii, adolescenti si tineri poate imbunatati viata acestora si aduce plus valoare societatii noastre”.

„Sportul de masa constituie baza piramidei care are la varf sportul de mare performanta. Sensibilizarea emotionala a natiunii se poate produce in timp si poate genera un spirit de performanta pentru tot restul vietii, in toate domeniile de activitate si poate aduce o crestere rapida a interesului pentru practicarea sportului pe toate palierele: personal, familial, de grup/colectiv, comunitate locala”.

„Profesorul de la scoala, antrenorii au o responsabilitate uriasa. Trebuie sa ne asiguram ca antrenorii si profesorii inteleg ca ei vor influenta modul de gandire al tinerilor”.

„Educatia prin sport, rolul formator al sportului, forta de a uni oameni, modelarea caracterelor, fair-play-ul, valorile olimpice, promovarea unei vieti sanatoase sunt obiectivele pe care COSR le promoveaza”.

„Marii campioni ai sportului romanesc sunt identificati la nivel mondial cu Romania, iar imaginea tarii este adeseori asociata cu acestia. Patrimoniul national a fost si este imbogatit cu fiecare succes al sportivilor romani din arenele lumii. 307 medalii olimpice are Romania in palmares, incepand cu anul 1924, cand a fost castigata prima medalie de bronz la rugby. O victorie olimpica aduce cu sine recunoastere si glorie internationala”.

„Sportul romanesc a fost si este unul dintre domeniile ce capteaza interesul national, care creeaza empatie, mandrie nationala si, nu in ultimul rand, identitate nationala. Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Ion Tiriac, Gheorghe Hagi, Elisabeta Lipa, Gabriela Szabo, Simona Halep sau Cristina Neagu au castigat prin sport dimensiune universala si au devenit un model pentru generatii intregi de performeri, dar si un exemplu demn de urmat pentru societatea noastra”.

„COSR sustine campania de interes national JOACA PENTRU VIATA pentru a readuce sportul in mentalul colectiv ca unul dintre domeniile care face sa se vorbeasca pozitiv despre Romania in lume si care poate genera interes, emotie, prestigiu, sanatate tuturor romanilor din tara, dar si din afara granitelor”.

„COSR impreuna cu partenerii institutionali, MTS, MEN, ASPEN Institute, Dedeman, BCR, Groupama, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, va propune un program de alfabetizare fizica a tuturor elevilor din ciclul primar (clasele 0-4). Acest proiect va contribui pe termen scurt la largirea bazei de selectie, observand imediat cresterea numarului de sportivi legitimati pe termen mediu si lung, la cresterea numarului de sportivi participanti la campionatele nationale”.

„Sportivii sunt unii dintre noi care se pregatesc, concureaza, castiga, pierd, dar nu renunta. Acestia nu se dau niciodata batuti si isi urmeaza visul. Ei genereaza exemplul si devin eroi, dezvoltand mandria nationala. Important este sa lupti si, mai apoi, rezultatul”, a mai spus Mihai Covaliu.

In deschiderea evenimentului au mai luat cuvantul Mircea Geoana, presedintele Institutului Aspen Romania, Ion-Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor si Constantin Bogdan Matei, ministrul Tineretului si Sportului.

Galerie foto