You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

206 Comitete Nationale Olimpice, la Seminarul Sefilor de Misiune pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020

Seminarul Sefilor de Misiune pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020, intalnire traditionala care se organizeaza cu un an inaintea Jocurilor Olimpice, a avut in  program sedinte plenare la care sunt prezentate aspecte legate de organizarea si desfasurarea Jocurilor, vizitarea bazelor sportive si non-sportive, precum si sedinte individuale cu reprezentantii diferitor departamente ale Comitetului de Organizare.

La Seminarul de la Tokyo au participat reprezentantii tuturor constituentilor principali ai Miscarii Olimpice Internatinale, respectiv reprezentanti ai tuturor celor 206 Comitete Nationale Olimpice (CNO), reprezentantii Comitetului International Olimpic (CIO), reprezentantii Asociatiei Comitetelor Olimpice Nationale (ANOC), reprezentantii Agentiei Mondiale Anti-Doping (WADA), reprezentantii Agentiei Internationale de Testare (ITA). De asemenea, au participat si reprezentanti ai Comitetelor de Organizare ale viitoarelor editii de Jocuri Olimpice: Beijing 2022, Paris 2024, Los Angeles 2028.

Seminarul a respectat programul standard, oferind posibilitatea vizionarii Satului Olimpic, a unor baze sportive si furnizand tuturor participantilor un raport de progres complet cu informatii relevante in perspectiva organizarii Misiunii Tokyo 2020.

Comitetul de Organizare (TOCOG) este pregatit ca Jocurile celei de a XXXII-a Olimpiade sa ofere tuturor o experienta olimpica si sportiva de neuitat. Prezentarile din sedintele plenare ale reprezentantilor TOCOG, arata faptul ca stadiul organizarii este avansat si chiar depaseste nivelul estimat in general pentru acest moment, respectiv cu un an inaintea Jocurlor.

Grija pentru sanatatea participantilor si pentru mediul inconjurator a ocupat o pozitie importanta in informatiile prezentate, fiind evidentiate numeroasele masuri pregatite in acest sens, in special cele de prevenire ale efectelor temperaturii si umiditatii ridicate.

ITA a prezentat informatii despre programul antidoping, cu accent pe sistemul de localizare si ultimele actualizari ale politicilor si procedurilor pentru un sport curat.

CIO a prezentat modificarile aduse sistemului de acreditare care vor influenta semnificativ posibilitatile de alcatuire a Echipei Olimpice si de alocare a drepturilor si privilegiilor olimpice, precum si reglementarile specifice aplicabile participarii la Jocuri referitoare la nationalitatea sportivilor, operatiunile de marketing, prevenirea manipularii competitiilor si a pariurilor ilegale. Nu in ultimul rand, au fost prezentate informatii privind cultura si legislatia Japoniei, elemente considerate de CIO ca fiind esentiale pentru pregatirea Misiunii Olimpice de anul viitor.

Informatiile prezentate de organizatori cu ocazia Seminarului ofera suficiente repere organizatorice pentru derularea operatiunilor specifice acestei perioade, cu toate ca, programul de vizionare a bazelor sportive ar fi putut fi mai consistent.

Cu toate acestea, Misiunea Oimpica Tokyo 2020 nu va fi lipsita de provocari, ale caror solutii pot fi inspirate doar in mica masura de participarile la editiile anterioare ale Jocurilor. Pregatirea masurilor pentru acomodare, pentru ca sportivii sa se instaleze in rutina de pregatire si concurs cu care sunt obisnuiti, va trebui sa tina cont de o multitudine de factori specifici: fus orar, indicele de temperatura & umiditate, calatoria prin oras, circulatia rutiera, repere de orientare, diferentele culturale si legislative, proceduri, pozitionarea si dotarea bazelor sportive, tensiunea si intensitatea curentului electric etc. De asemenea, sunt posibile experiente obisnuite pentru Tara Soarelui Rasare, pentru care exista proceduri bine stabilite de actionare, dar care pot destabiliza persoanele nevizate, respectiv taifunuri si cutremure.

Astfel, experienta calatoriei in Japonia, premergator Jocurilor, pentru stagii de pregatire sau competitii, poate fi un factor de succes in perspectiva competitiei olimpice din anul urmator.

Galerie foto