You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Flacara Pacii a fost aprinsa pe Stadionul Dinamo din Minsk la finalul somptuoasei ceremonii de deschidere a JE 2019

Bucurie, veselie, emotie si nerabdare au fost doar cateva dintre sentimentele care i-au incercat pe sportivii si oficialii din Romania si alte 49 de tari, prezenti pe Stadionul Dinamo din Minsk pentru a participa la festivitatea de deschidere a celei de-a doua editii a Jocurilor Europene. Desi nori negri de furtuna s-au alergat pe cerul capitalei Republici Belarus pe parcursul intregii zile, niciun strop de ploaie nu a tulburat minunata atmosfera de pe ultra-moderna arena sportiva. Zeci de autocare au transportat delegatiile din Satul Sportivilor spre Stadion, iar sute de voluntari bielorusi i-au aclamat si aplaudat de pe margine pe participanti. Pana la intrarea pe arena, pentru traditionala defilare, sportivi si oficiali de pe intreg continentul au legat prietenii, au facut schimb de suveniruri, au cantat si s-au bucurat. Din delegatia Romaniei, care a avut-o in frunte pe Laura Coman, purtatoarea tricolorului national la festivitatea de deschidere, baschetbalistul Radu Paliciuc a dat tonul cantecelor si scandarilor de la o portavoce oferita de unul dintre organizatori.

Aclamati de un stadion plin pana la refuz, dupa defilare, participantii au asistat la spectacolul artistic oferit organizatori, din tribunele amenajate direct pe gazonul Stadionului.  

Dupa show, Alexandru Lukasenko, presedintele Republicii Belarus, le-a urat bun venit si succes tuturor participantilor declarand deschisa ce-a de-a doua editie a JE.

Janez Kocijancic, presedintele Comitetelor Olimpice Europene (EOC), s-a adresat la randul sau multimii spunand ca spera ca cel mai mare eveniment multi-sport din istoria Belarusului sa arate intregii lumi frumusetile acestei minunate tari cu oameni ospitalieri.

Dupa ce a fost rostit juramantul sportivilor, antrenorilor si arbitrilor, a fost inaltat steagul EOC, purtat de legendele sportului din Belarus -  Elena Belova, de patru ori campioana olimpica, Igor Makarov, campion olimpic la judo la JO Atena 2004, Nikolay Kozeko, antrenorul de schi freestyle ai caror discipoli au cucerit sapte medalii olimpice, Alexandr Romankov, campion la scrima la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, Alla Tsuper, campioana olimpica la aerial schi la JO Sochi 2014 si Yanina Karolchyk-Pravalinskaya, campioana olimpica la aruncarea greutatii la Sydney 2000.

Punctul culminant al evenimentului a fost aprinderea Flacarii Pacii, adusa de sapte vedete ale sportului bielorus - Darya Domracheva, de patru ori campioana olimpica la biatlon, Alexei Grishin, campion olimpic de schi freestyle, Max Mirnyi, campion olimpic de tenis, Yulia Nesterenko, campioana olimpica la 100 m, la JO Atena 2004, Nadezhda Skardino, campion olimpic la stafeta, Roman Petrushenko si Dmitri Dovgalenok, campioni olimpici la canoe.

La o jumatate de ora dupa incheierea festivitatii, a inceput sa ploua!

Galerie foto