You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Cei mai valorosi tineri luptatori romani intra in focurile Campionatului European U 23

Campionatul European de lupte rezervat seniorilor cu varste sub 23 de ani (U23) a inceput astazi la Novi Sad, in Serbia. Primii care vor intra in concurs sunt luptatorii de la greco-romane, unde Romania va fi reprezentata de sase sportivi: Florin Tita (55 kg), Razvan Arnaut (60 kg), Irinel Botez (63 kg), Alexandru Solomon (67 kg), Vlad Mariea (77 kg) si Lenard Berei (130 kg). In competitia masculina de lupte libere vor intra Costel Tarcoci (65 kg), Stefan Coman (61 kg) si Razvan Kovacs (57 kg), iar in cea feminina, Alexandra Anghel (72), Kriszta Incze (65 kg), Andreea Beatrice Ana (55 kg), Suzana Seicariu (53 kg). Luptatori romani sunt insotiti de antrenorii Petre Carare si Anton Arghira (lupte greco-romane), Marian Voicu (lupte libere masculin), Serban Mumjiev si Nikolai Stoianov (lupte libere feminin).

Nikolai Stoianov, antrenorul principal al lotului olimpic feminin, are mare incredere in potentialul sportivelor sale la competitiile din acest an. ”Am trecut cu bine de ultima perioada a pregatirii Campionatelor Europene de seniori Under 23. Pot lupta pentru o medalie Alexandra Anghel, la categoria 72 kg, Kriszta Incze, la 65 kg, dar si Ana Andreea, care a luat bronz la Campionatul Mondial U23 de la Bucuresti. De asemenea, si pentru celelalte fete e o competitie la care pot avea rezultate, am mare incredere in ele. Dupa aceasta competitie avem Europeanul de seniori de la Bucuresti, programat intre 5 si 14 aprilie, acolo unde putem obtine, de asemenea, rezultate foarte bune”, a declarat antrenorul de care se leaga succesele luptelor feminine romanesti din ultima perioada. Tehnicianul este optimist si in ceea ce priveste Jocurile Olimpice din 2020. ”La Tokyo cred ca fetele pot lupta pentru medalii. Ma refer la Alina Vuc, la categoria 50 kg, care e vicecampioana mondiala si tripla medaliata europeana. E foarte serioasa, are multa ambitie. De asemenea, putem astepta un rezultat bun si de la alte sportive, cum este Alexandra Anghel, care va concura la 68 de kilograme”, a mai spus el.

Alexandra Anghel se antreneaza cu baietii pentru a progresa mai rapid

De altfel, Alexandra Anghel este sportiva de care se leaga cele mai mari sperante la obtinerea une medalii cat mai stralucitoare la CE U23. In varsta de 22 de ani, sportiva a povestit ca a ajuns la lupte datorita unchiului ei, fost practicant al acestui sport. ”Am facut mai multe sporturi, dar atractia pentru lupte este traditie de familie. Unchiul meu, care a facut lupte, este cel care m-a indrumat spre acest sport, de care m-am indragostit imediat. Mi-a placut, chiar daca ce vede lumea pe saltea, lovituri, trante, pare dificil”, a spus Alexandra Anghel, care a cucerit pana acum sase medalii la Campionatele Mondiale si Europene de junioare, tineret sau senioare. In ciuda palmaresului impresionant romanca recunoaste ca are in continuare emotii la fiecare competitie la care participa. ”Emotiile exista in orice sport, sunt normale. Insa ca sportiv, atunci cand capeti experienta, trebuie sa stii cum sa faci ca ele sa fie constructive pentru meci”, a explicat tanara.

A inceput sa practice luptele de 12 ani si pentru a progresa mai rapid se antreneaza cu baietii. ”In general ma antrenez cu baietii in Romania. Cand plecam in stagii ma pregatesc cu fetele. Noi fetele suntem mai dure in acest sport, dar baietii sunt mai puternici. Ma provoaca uneori, insa eu imi vad de treaba mea, doar sa lupt”, a mai spus Alexandra care in afara salii este o persoana blanda si ii surprinde de multe ori pe baieti, acestia simtinadu-se intimidati cand aud ce sport practica. . ”Desi practic acest sport dur, nu-mi pierd din feminitate. Se impaca destul de bine cele doua parti”, spune Alexandra care in timpul liber este o tanara cocheta careia ii place sa poarte pantofi cu tocuri inalte.

Visul Alexandrei Anghel este de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, iar Campionatele Europene de seniori Under 23 programate in aceste zile la Novi Sad, reprezinta debutul intr-un sezon incarcat, la capatul caruia isi poate vedea visul indeplinit.

Galerie foto