You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Jirtdan si Babir, mascotele FOTE Baku 2019, prezentate cu 150 de zile inainte de startul competitiei

Organizatorii editiei de vara a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), competitia multisport care va avea loc la Baku in perioada 21-27 iulie 2019, au prezentat oficial mascotele  Jirtdan si Babir, cu 150 de zile inainte de startul intrecerilor. Jirtdan si Babir, un baietel si un leopard caucazian, sunt simboluri ale naturii si patrimoniului cultural al Azerbaidjanului, care reflecta istoria glorioasa si multitudinea de traditiile ale tarii.

Jirtdan, care se traduce "mic", unul dintre cele mai populare personaje din basmele azere, este un baietel mult mai mic decat ceilalti copii de varsta lui, dar mult mai puternic datorita calitatilor sale. El se distinge printr-o puternica identitate nationala, ingeniozitate, inteligenta, curaj si popularitate. Intr-unul dintre basme, Jirtdan invinge un monstru pentru a se salva impreuna cu prietenii sai, dovedind ca poate fi un erou neinfricat.

Leopardul caucazian Babir (babir inseamna leopard in limba azera) promoveaza ideea de bogatie si  frumusete a naturii Azerbaidjanului. Leopardul caucazian este una dintre cele mai cunoscute specii din fauna acestei tari, care a devenit specie prioritara pentru conservare in intreaga regiune din cauza ca se afla pe cale de disparitie. Leopardul se regaseste in mitologia azera, fiind considerat un simbol al vitezei, fortei, neinfricarii si frumusetii naturale.

O data cu cele doua mascote a fost lansat si motto-ul oficial al FOTE - "READY TO SHINE" (Gata sa stralucim). Acesta le reaminteste tuturor participantilor ca fiecare poate fi vedeta sportului de maine, intrecerile de la Baku din aceasta vara putand constitui rampa de lansare pe scena internationala.

Galerie foto