You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

ANOC a adoptat Declaratia privind Drepturile si Responsabilitatile Sportivilor

La cea de-a 133-a Sesiune a Comitetului International Olimpic (CIO) care a avut loc la Buenos Aires, a fost prezentata si adoptata in numele Miscarii Olimpice, Declaratia privind Drepturile si Responsabilitatile Sportivilor, in subsidiar aceasta Declaratie fiind adoptata de cea de-a 23-a Adunare Generala a Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice (ANOC), care a avut loc la Tokyo, la finele lui noiembrie a.c..

Aceasta Declaratie este rezultatul unei initiative a sportivilor si a fost elaborata de acestia, pentru ei insisi, printr-un proces de colaborare cu toate structurile implicate ale Miscarii Olimpice.

Declaratia contine un set comun de drepturi si responsabilitati la care aspira sportivii din Miscarea Olimpica si a fost elaborata si distribuita catre toti membrii acestei miscari, in special Comitetul International Olimpic, Federatiile Internationale Sportive si Comitetele Nationale Olimpice cu scopul ca acestia sa promoveze respectarea acestor drepturi si responsabilitati atat in mediul Olimpic si sportiv, cat si catre autoritati si publicul larg.

Declaratia Drepturilor si Responsabilitatilor Sportivilor
Formulata de sportivi pentru sportivi, printr-un proces global de consultare si reflectie asupra perspectivei sportivilor

Sportivii si interesele lor sunt parte integranta a Miscarii Olimpice. Aceasta Declaratie contureaza un ambitios set comun de drepturi si responsabilitati pentru sportivii din cadrul Msicarii Olimpice si din jurisdictiile membrilor sai. Este inspirata din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si din alte tratate, principii si standarde ale drepturilor omului recunoscute international. Scopul acesteia este sa ajute la orientarea actiunilor Miscarii Olimpice.

Toti membrii Miscarii Olimpice, in special Comitetul International Olimpic, Federatiile Internationale Sportive si Comitetele Nationale Olimpice vor depune toate diligentele pentru a promova respectarea acestor drepturi si responsabilitati. Acestia sunt incurajati sa dezvolte mecanisme pentru remedierea eficace a aspectelor privitoare la aceste drepturi si responsabilitati, iar sportivii sunt incurajati sa foloseasca aceste mecanisme.

I.   Drepturile Sportivilor

Aceasta Declaratie aspira sa promoveze abilitatea si oportunitatea sportivilor de a:

1.            Practica sportul si de a concura fara a fi victime ale discriminarii pe baza rasei, culorii, religiei, varstei, genului, orientarii sexuale, dizabilitatii, limbii, opiniei politice sau de alt fel, a originii sociale sau nationale, averii, nasterii sau a altui statut imuabil. 

2.            Face parte dintr-un mediu sportiv curat, corect si transparent, in special unul care lupta impotriva dopingului si a manipularii competitionale, si care prevede judecata/arbitraj transparent, procese de selectie si calificare si programe competionale adecvate, inclusiv programele de antrenament la competitii.

3.            Accesa informatii generale despre sportivi si competitii intr-un mod clar si la momentul portivit.

4.            Putea invata despre problemele relevante ale sportului, precum si de a lucra si studia in perioada antrenamentelor si a competitiilor, daca sportivul alege sa faca acest lucru si daca acest lucru este practicabil.

5.            Profita de oportunitati de a realiza un venit in legatura cu cariera lor sportiva, numele si apartenenta lor. Totodata, sportivii recunosc drepturile de proprietate intelectuala sau alte drepturi si reguli ale evenimentelor si ale organizatiilor sportive, precum si cele din Charta Olimpica.

6.            Avea o reprezentare de gen corecta si egala.

7.            Avea o protectie a sanatatii fizice si mentale, inclusiv un mediu de antrenament si competitie sigur, precum si protectie impotriva abuzurilor si a hartuirii.

8.            Alege sportivi reprezentativi in cadrul organizatiilor sportive ale Miscarii Olimpice.

9.            Raporta comportamentul nelegal fara teama de represalii.

10.          Avea dreptul la o viata privata, inclusiv la protectia datelor cu caracter personal.

11.          Avea libertate de expresie

12.          Avea un proces corect, inclusiv dreptul la o audiere corecta, intr-un termen rezonabil si realizata de catre un juriu independent si impartial, dreptul de a cere o audiere publica si dreptul la o compensatie corecta.

 

II.            Responsabilitatile Sportivilor

Aceasta Declaratie incurajeaza sportivii sa:

1.            Sustina valorile Olimpice si sa adere la Principiile Fundamentale ale Olimpismului.

2.            Respecte integritatea sportului si sa concureze curat, in special prin non-doping si non-manipulare a competitiilor.

3.            Actioneze in concordanta cu Codul de Etica al CIO si sa fie incurajat sa raporteze comportamentul imoral, inclusiv cazurile de dopaj, manipulare a competitiei, comportament interzis, abuzuri si hartuire.

4.            Se supuna legilor nationale aplicabile si regulilor de calificare la competitiile sportive, celor ale organizatiilor sportive relevante, precum si celor ale Chartei Olimpice.

5.            Respecte si sa nu discrimineze drepturile si bunastarea altor sportivi si ale anturajelor lor, ale voluntarilor si ale tuturor celor implicati in mediul sportiv, precum si sa se abtina de la demonstratii politice in timpul competitiior si al ceremoniilor si la locurile de desfasurare ale acestora.

6.            Respecte principiul solidaritatii Miscarii Olimpice, care permite acordarea de ajutor si sustinere pentru sportivi si membrii Miscarii Olimpice.

7.            Fie un exemplu de comportament pentru ceilalti, inclusiv prin promovarea sportului curat.

8.            Se informeze reciproc si sa fie constienti de responsabilitatile lor.

9.            Participe la audieri atunci cand sunt solicitati si sa ofere marturii sincere in cadrul acestora.

10.          Participe si sa voteze la alegerile reprezentative ale sportivilor.

Galerie foto