You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Cartea HERCULE DE BUZUNAR 48 KG DE AUR a fost lansata in prezenta presedintilor COSR si forului mondial de lupte

Campionul olimpic Gheorghe Berceanu si-a lansat volumul biografic intitulat "Hercule de buzunar 48 kg de aur", inainte de startul Campionatelor Mondiale de lupte rezervate sportivilor sub 23 de ani, care se vor desfasura in Sala Polivalenta din Bucuresti pana pe 18 noiembrie a.c.. La eveniment au fost prezenti Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Nenad Lalovic presedintele Federatiei Internationale de Lupte (UWW), si o serie de personalitati ale sportului romanesc si international.

Emotionat, fostul luptator a marturisit ca lansarea cartii este o zi deosebita. “Este o mare mandrie ca am reprezentat Romania, chiar daca nu am fost intotdeauna usa de biserica. Pentru ca am mai avut si unele iesiri, iar celor carora le-am gresit ii rog sa ma ierte", a spus Gheorghe Berceanu.

"Este un moment extrem de important pentru maestrul Berceanu. Il felicit pentru rezultatele obtinute in frumoasa cariera, dar si pentru ca are acum ocazia sa lase o marturie a vietii sale dedicata luptelor", a declarat presedintele COSR.

Monica Berceanu Pircalabu, nepoata fostului sportiv si autoarea volumului biographic, a spus: "Despre maestrul Gheorghe Berceanu pot spune cu mandrie si recunostinta ca a contribuit la realizarea multor performeri, iar despre omul Gheorghe Berceanu nu pot spune decat atat: respect!", a precizat. "Este o onoare pentru mine sa fiu o parte din vocea domnului Berceanu. Ne-am decis sa scriem impreuna aceasta carte gandindu-ne la parintii care incearca sa ii faca pe copiii lor sa iasa din anonimat. Gheorghe Berceanu este un model de viata. El a pornit dintr-o Carna prafuita, cu miros de moarte, dupa cum singur spune, si a ajuns sa puna Romania pe harta lumii. Asta demonstreaza ca poti sa pleci dintr-un satuc si sa ajungi pe culmile gloriei", a spus autoarea volumului.

 

In cariera sa sportiva, Gheorghe Berceanu a castigat la categoria 48 de kilograme doua medalii la Jocurile Olimpice (aur - 1972, argint - 1976), trei la Campionatele Mondiale (aur - 1969 si 1970, argint - 1975) si trei la Campionatele Europene (aur - 1970, 1972 si 1973). Dupa retragerea din activitatea competitionala a devenit antrenor la sectia de lupte greco-romane a clubului Steaua Bucuresti.
Pentru contributia adusa sportului romanesc, Gheorghe Berceanu a primit titlul de Sportiv Emerit, iar in anul 2000 i-a fost conferit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de cavaler.

 

Galerie foto