• BCR
  • Groupama

Stiri

6 noiembrie 2018 Coreea de Sud si Coreea de Nord, acord pentru o candidatura comuna la organizarea JO din 2032

Coreea de Sud si Coreea de Nord au decis sa informeze oficial Comitetul International Olimpic (CIO) in privinta intentiei de a depune o candidatura comuna la organizarea JO de vara din 2032. 
 
Cele doua parti au ajuns la un acord in acest sens in cursul negocierilor purtate in orasul nord-coreean de frontiera Kaesong. Dupa discutii pe teme sportive desfasurate in ultimele patru luni, cele doua Corei au dat publicitatii un comunicat comun in care prezinta detalii legate de alte domenii de cooperare.
 
Coreea de Sud si cea de Nord au anuntat, totodata, ca intentioneaza sa formeze o echipe comuna in vederea participarii la Campionatul Mondial de handbal masculin de anul viitor. 
 
De asemenea, cele doua Corei au decis sa formeze echipe unificate pentru Jocurile Olimpice de vara de la Tokyo, din 2020, si sa colaboreze cu CIO si federatiile internationale ale sporturilor olimpice de vara pentru realizarea acestui obiectiv. 
 
"Nu am decis deocamdata disciplinele sportive in care intentionam sa formam echipe unificate. Dupa ce le vom stabili, cu acordul organizatiilor sportive si ale sportivilor, cele doua Corei vor discuta prima oara acest subiect cu federatiile internationale", a declarat viceministrul sud-coreean al sportului, Roh Tae-kang. In cazul handbalului, demnitarul sud-coreean a precizat ca Federatia de specialitate de la Seul a ajuns deja la un acord cu Federatia Internationala de Handbal in privinta formarii unei echipe unificate a Coreei pentru Campionatul Mondial. Roh a adaugat ca cele doua state vor organiza antrenamente compune inaintea Mondialului masculin din luna ianuarie. 
 
Coreea de Nord si Coreea de Sud si-au exprimat pentru prima oara interesul in privinta depunerii unei candidaturi comune la organizarea JO de vara din 2023 dupa intalnirea care a avut loc pe 19 septembrie intre presedintele sud-coreean Moon Jae-in si liderul nord-coreean Kim Jong-un.