You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Psihologi din Olanda, Marea Britanie, Croatia, Danemarca si Australia la forumul de psihologie sportiva organizat de COSR

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a organizat marti, 4 septembrie 2018, la Complexul Olimpic “Sydney 2000” de la Izvorani, unul dintre cele mai importante evenimente ale toamnei in domeniul psihologiei sportive. Forumul “Pregatirea psihologica, parte integranta din pregatirea sportiva” a reunit pentru o zi psihologii sportivi inclusi in colectivele tehnice ale loturilor olimpice, antrenorii loturilor olimpice, precum si reprezentantii federatiior sportive nationale sau ai cluburilor sportive.
 

Evenimentul s-a bucurat de participarea, in calitate de lectori, a unor specialisti internationali in psihologia sportiva, printre care Paul Wylleman (psiholog sportiv si profesor al universitatii Vrije, Facultatea de Psihologia Sportului, fost presedinte al Federatiei Europene a Psihologiei Sportului), Renata Baric (psiholog sportiv si profesor al Universitatii Zagreb, doctor in psihologie si specialist in kinesiologie, fondator si director al Laboratorului de Diagnoza si Psihologia Sportului) si Christopher Neesham (psiholog sportiv cu experienta internationala in leadership si coaching de inalta performanta).
 

Forumul a fost deschis, in calitate de gazda, de presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Mihai Covaliu, care a multumit invitatilor pentru participare si a laudat eforturile depuse pentru organizarea evenimentului. “Le multumesc, in primul rand, oaspetilor nostri din strainatate, carora le urez un Bun venit la Bucuresti! O felicit de asemenea pe colega noastra, doamna psiholog Alina Gherghisan, pentru initiativa extraordinara si toate eforturile depuse in organizarea forumului.

Rolul psihologiei in sportul romanesc… pana acum doar s-a vorbit despre acest subiect. Si s-a vorbit nu foarte tare si nu atat de apasat cum ar fi trebuit. Din experienta proprie – atat ca sportiv, cat si ca antrenor si presedinte de federatie - pot spune ca am avut colaborari cu diferiti psihologi sportivi care si-au pus amprenta atat asupra performantelor mele, cat si asupra performantelor realizate de sportivii de la scrima. Astfel am realizat cat de mare nevoie are sportivul, antrenorul, de prezenta unui psiholog sportiv. Rolul psihologului sportiv este unul sa zicem nevazut, el e omul care sta in umbra. Este o pozitie foarte importanta si de aceea am construit impreuna cu colegii de la COSR o strategie pentru a-i determina pe oamenii din federatii sa coopteze in echipa interdisciplinara un psiholog sportiv, neaparat sportiv. Subliniez asta deoarece am avut si o experienta mai putin placuta cu un psiholog nespecializat care avea o abordare ciudata, care spunea ca e important sa iubim adversarul, sa fim prieteni cu el. Am renuntat in cele din urma la acea colaborare care nu era adecvata sportului si competitiei in care eram angrenati si am inceput o alta, cu un specialist care ne-a invatat sa “murim cu adversarul de gat”, cum se spune, si nu sa fim prieteni cu el. Era un psiholog sportiv care a inteles foarte bine nevoile sportului, disciplinei sportive, nevoile sportivilor care se pregateau pentru un obiectiv stabilit si astfel am reusit sa reintram pe drumul spre performanta.

Impreuna cu colegii de la comitetul olimpic ne dorim sa integram psihologii sportivi in colectivele tehnice nu doar la seniori, ci si la juniori. Inca ma aflu sub impresiile turneului de tenis US Open, unde am vazut cu totii atatea schimbari si atatea caderi la sportivi cu mare experienta – sigur, vorbim aici si de Simona Halep, sportiva noastra, ati vazut cum a cazut din primul tur. Nu pentru ca nu era pregatita, nu pentru ca nu stie tenis, nu pentru ca nu are un antrenor capabil, ci pentru ca, pur si simplu, in acel moment nu a putut face fata presiunii din teren. Iata deci, cat de importanta poate fi pregatirea psihologica in contextul unei competitii de mare anvergura”, a spus Mihai Covaliu.

George Boroi, Secretarul General COSR, a multumit, la randul lui, oaspetilor straini si a remarcat prezenta unui numar mare de tineri la eveniment, dupa care a reliefat rolul antrenorului principal in cadrul colectivului tehnic al loturilor sportive. “Suntem pregatiti in anumite momente ale vietii noastre sa transmitem un mesaj mai departe iar acest mesaj este foarte important sa-l transmitem alaturi de antrenorul principal, care coordoneaza activitatea. Daca nu vom reusi sa ne apropiem de acest personaj, antrenorul principal, si vom ajunge in posibilitatea de a fi contestati, mi-e greu sa cred ca vom ajunge la obiectivul final. Am depus eforturi in ultima perioada pentru a corecta prin completarile aduse la Hotararea de Guvern 1447 unele neajunsuri si pentru a da o baza si o recunoastere solida activitatii dumneavoastra. Idee de a promova acea hotarare de guvern vine tocmai de la necesitatea scoasa in evidenta de numerosi antrenori si in ultimul timp chiar de sportivi precum Ana Maria Branza, care se intoarce cu medalia de argint de la campionatul mondial si spune ok, primirile sunt frumoase dar as fi preferat sa am un preparator fizic cu mine, sa am psiholog, sa am doctor. Acestea sunt sincope care trebuie sa dispara din viata sportiva, pentru ca aici vorbim de marea performanta, de valori. Ne aplecam asupra copiilor, tinerilor, dar acestia trebuie sa aiba spre ce sa mearga, modele pe care sa le urmeze.

Cred ca rolul Comitetului Olimpic este sa redevina un pol de mare performanta in jurul caruia sa graviteze oameni de valoare. Noi am reusit sa venim in sprijinul activitatii prin cresterea indemnizatiilor de lot olimpic pentru sportivii si antrenorii cuprinsi in programul nostru. Iar pe cale de consecinta, aceste beneficii se extind asupra tuturor membrilor colectivelor tehnice, inclusiv asupra psihologilor. Trebuie sa intarim acest colectiv in integralitatea sa. Metodistul, medicul, psihologul, preparatorul fizic trebuie sa devina o normalitate. Poate ca lipsa acestei normalitati este si motivul lipsei de performanta din ultimul timp. Avem obligatia sa facem impreuna eforturi maximale pentru a aduce sportul romanesc acolo unde ii este locul”, a spus George Boroi.

Forumul a continuat cu workshopul sustinut de profesorul olandez Paul Wylleman avand ca tema “Dezvoltarea sportiva si importanta planificarii pregatirii psihologice” si, dupa o scurta pauza, cu prezentarea profesorului Sophia Jowett, din Marea Britanie, cu titlul “Relatia antrenor – psiholog sportiv, parteneriat de succes pentru integrarea obiectivelor de pregatire psihologica in planul de pregatire sportiva”.

Partea a doua a forumului a fost deschisa de profesorul Renata Baric, din Croatia, cu teza “Planificarea pregatirii psihologice continue la nivel de inalta performanta”, dupa care au urmat doua noi sesiuni de lucru: “Aportul echipei interdisciplinare in pregatirea sportiva”, condus de profesorul Kristoffer Heinriksen, din Danemarca si “Factori de elita in pregatirea psihologica”, sustinut de profesorul Christopher Neesham, Australia.

Evenimentul a fost incheiat cu prezentarea “Periodizarea psihologica si includerea acesteia in planificarea sportiva ca parte integranta din fiecare etapa de pregatire” sustinut de psihologul Alina Gherghisan si cu o runda de discutii intre psihologisi reprezentantii federatiilor sportive nationale pe tema nevoilor in ceea ce priveste pregatirea si asistenta psihologica.

 

Galerie foto