You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Oponentii organizarii la Calgary a JO din 2026 cer justificarea candidaturii

Oponentii candidaturii  orasului Calgary  de a gazdui editia 2026 a Jocurilor Olimpice si Paralimpice au adresat o scrisoare deschisa noului sef al executivului Mary Moran, cerandu-i sa explice care sunt motivele pentru care localitatea ar dori sa organizeze o manifestare pe durata a trei saptamani  „care nu ar avea niciun fel de impact“ asupra viitorului sau.

Mary Moran, in prezent presedintele Dezvoltarii Economice din Calgary, pozitie pe care o va parasi la 13 august a.c. cand isi va lua in primire noul post de presedinte al Comitetului de candidatura a orasului Calgary pentru JO din 2026, a explicat ca vor fi mai multi pasi.

Anul acesta, pe 13 septembrie, se va intruni Consiliul Orasului Calgary pentru a discuta daca sustine sau nu, in continuare, candidatura. Daca se va trece de acest prag, urmeaza incercarea cea grea, deoarece la 13 noiembrie va fi organizat un referendum local, prin care cetatenii orasului vor fi chemati sa raspunda la intrebarea “Sunteti pentru sau impotriva organizarii de catre Calgary a JO  de iarna 2026?”

Oponentii candidaturii grupati in formatiunea locala NoCalgaryOlympics vor face lobby ca cetatenii sa voteze contra gazduirii Jocurilor, marea problema fiind costurile, bugetate anul trecut la 4,6 miliarde dolari canadieni (3,1 miliarde euro/3,5 miliarde dolari americani).

Doua dintre intrebarile NoCalgaryOlympics din scrisoarea deschisa adresata lui Moran se refera la cine va prelua garantiile financiare in raport cu Comitetul International Olimpic  (CIO) si daca nu exista temeri pentru intrarea intr-o relatie contractuala cu CIO.

Galerie foto