You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Thomas Bach, apel pentru masuri rapide si eficiente de combatere a coruptiei

In urma reuniunii recente de la Lausanne, Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO) a cerut luarea unor masuri rapide si eficiente de combatere a coruptiei. A fost concluzia dezbaterii grupului IPACS (International Partnership Against Corruption in Sport) format la initiativa CIO in decembrie 2017, ale carui principale atributii sunt de reducere a riscului de coruptie,  selectionarea si atribuirea corecta a evenimentelor majore si optimizarea proceselor de conformare regulamentara.

Constatarile grupului de ordine instituit cu aproape sapte luni in urma au fost urmatoarele: transparenta diminuata la evenimente la care era necesara o dezvoltare a infrastructurii; de asemenea s-a constatat o lipsa de interes in materie de managementul de risc, avand ca scop detectarea coruptiei si fraudei.

Alt element detectat este acela care ar putea cauza potentiale conflicte de interese in selectia organizarii de mari evenimente sportive. Componentele situatiilor ar viza atat reprezentarea partenerilor implicati si retelele de influenta cat si interesele economice, financiare si institutionale adverse.

Grupul de ordine va analiza toate aceste aspecte pentru a identifica cele mai bune cai de abordare a conflictelor si a crea un cadru legislativ si un chit de evaluare.

Presedintele forului olimpic international  a pus accent pe nevoia de luare a unor decizii rapide si eficiente. “Sportul, ca toate laturile societatii, nu poate fi imun la coruptie”, a spus el, completand ca “este crucial sa ne protejam integritatea si, implicit, credibilitatea”.

Un raport asupra progresului lucrarilor IPACS va fi prezentat la forumul “Olympism in Action”, la Buenos Aires (Argentina) din 5-6 octombrie a.c.

Galerie foto