You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Fosta mare atleta Irina Szewinska, membru CIO pentru Polonia, a incetat din viata la 72 de ani

Comitetul Olimpic Polonez si Miscarea Olimpica Internationala deplange trecerea in nefiinta, la varsta de 72 de ani, a Irinei Szewinska, membru al Comitetului International Olimpic pentru Polonia, una dintre cele mai ilustre foste atlete poloneze.

Irina Szewinska a participat la cinci editii ale Jocurilor Olimpice, cucerind trei medalii de aur, doua de argint si doua de bronz: Tokyo 1964 - medalie de aur la 4x100m, medalie de argint la 200 m, medalie de argint la saritura in lungime;  Mexic, 1968 -  medalie de aur la proba de 200 m, medalie de bronz la 100 m; München 1972 - medalie de bronz la 200 m; Montreal 1976 - medalie de aur la 400m; Moscova 1980 .

Declarata Atleta secolului XX in Polonia, Irena Szewinska a fost Membru CIO (aleasa in anul 1998) si vice-presedinte a Comitetului Olimpic Polonez.

A detinut diferite functii in cadrul Comisiilor CIO si a primit numeroase distinctii, printre care Ordinul Vulturului Alb – cea mai inalta distinctie nationala poloneza si titlul de Doctor Honoris Cauza al Academiei de Educatie Fizica si Sport din Gdansk.

Prin performantele ei remarcabile si rolul jucat in dezvoltarea atletismului, in general si al celui feminin, in special, am putea sa comparam dimensiunea personalitatii Irinei Szewińska cu cea a doamnei sportului romanesc, Lia Manoliu. In acelasi context,  sa nu o uitam pe Iolanda Balaş-Sőter.

Disparitia de pe scena sportului de elita a unor asemenea “monstri sacri” ne duce cu gandul la pierderile iremediabile savarsite de trecerea timpului...

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a transmis condoleante Comitetului Olimpic Polonez.

Galerie foto