You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

ZIUA OLIMPICA - Sirnea 2018, sarbatoarea sportului a invins ploaia si vremea urata

La Sirnea, zorii zilei de 23 iunie din acest an, s-au aratat printr-o perdea deasa de ploaie si o ceata care te indemnau sa ramai in casa la o cana de ceai fierbinte. Cu toate acestea, peste 200 de copii si iubitorii de sport de la 12 scoli din Covasna, Sirnea, Ilfov – Voluntari, Bran, Rasnov, Zarnesti, Poiana Marului, Moeciu de Sus si Moeciu de Jos, Fundata si Sfantu Gheorghe au venit in pitoreasca localitate de  la poalele muntilor Piatra Craiului pentru a sarbatori Ziua Olimpica – ziua in care, pe 23 iunie 1894, a fost infiintat Comitetul International Olimpic (CIO), sarbatorita de 70 de ani in intreaga lume.  

In Romania, la Sirnea, s-a celebrat cea dea XXXVI-a editie a Zilei Olimpice si in ciuda conditiilor meteo extrem de vitrege, manifestarile cultural sportive au avut loc, cu mici modificari. 11 ciclisti temerari au decis sa ia startul in cursa de velomaraton, pe ruta Brasov – Sirnea, de la benzinaria de pe Soseaua Cristianului, chiar daca cu o ora intarziere fata de programul initial.

La randul lor, optimisti ca ploaia se va opri, organizatorii au schimbat putin programul Crosului “Ziua Olimpica” si au invitat toti participantii in Caminul Cultural din Sirnea pentru a urmari peliculele cu tematica olimpica „Terra Olimpia film”, „Lauri Olimpici film”, „Poemul Jertfei de Foc”, si o retrospectia a editiei precedente a Zilei Olimpice – Sirnea 2017.

Cei prezenti au aplaudat apoi  programul artistic sustinut de ansamblurile „Eftimos” Brasov si „Amadeus” Zarnesti si ansamblul folcloric Astra Junior Sacele si au ascultat mesajele transmise de Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, si ale lui Nicolae Juravschi, presedintele Comitetului National Olimpic si Sportiv din Republica Moldova, prezenti la manisfestarea de la Sirnea. George Boroi, secretarul general al COSR, alti reprezentanti ai COSR si ai oficialitatilor locale i-au incurajat la randul lor pe participanti si i-au indemnat sa faca sport.

Spre bucuria tuturor iubitorilor de sport sositi la Sirnea, la mijlocul zilei, ploaia s-a oprit, norii s-au imprastiat, iar soarele a inceput sa-si faca timid aparitia. Profesorul Radu Fruntes, sufletul manifestarilor de la Sirnea, a anuntat inceperea inscrierilor la traditionalul cros, pe cinci categorii de varsta 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani, 19-30 ani si Open (+30 ani) – atat la feminin cat si la masculin.

Astfel, peste 200 de concurenti imbracati in tricouri Olympic Day au luat startul de la “Monumentul Eroilor” la Crosul „Ziua Olimpica” Sirnea 2018 - competitia vedeta a manifestarilor cultural – sportive de la Sirnea, sustinute de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) –  prin Academia Olimpica Romana (AOR) si Filiala AOR Brasov, si partenerii locali - Directia Judeteana pentru Sport Brasov, Primaria Comunei Fundata, Asociatia Pro Sirnea – Fii si prietenii Branului si Scoala Gimnaziala Sirnea.

La finalul crosului, au avut loc si cateva intreceri de alergare in viteza, iar pentru a-i incuraja pe copii sa faca sport, cei cinci campioni olimpici prezenti la manifestarile de la Sirnea – Mihai Covaliu - aur la sabie individual, la Sydney 2000; Marica Puica, aur la 3.000 m; la Los Angeles 1984; Paula Ivan - aur, la 1500 m, la Seul 1988; Nicolae Juravschi - dublu medaliat cu aur la canoe dublu la 1000 si 500 m, la Seul 1988, au facut o cursa demonstrativa.

Toti participantii la Crosul Ziua Olimpica, care au trecut linia de sosire, au primit medalii si diplome „Olympic Day”. Ocupantii primelor trei locuri la toate cele cinci categorii de varsta, atat la feminin cat si la masculin, au fost recompensati de COSR, in cadrul unei festivitati, care a avut loc la Caminul Cultural din Sirnea, cu mingi de volei sau baschet, fanioane, insigne, brelocuri, nr. 49 al Buletinului informativ „Spirit olimpic”, rachete de tenis si mingi de tenis, seturi de badminton, seturi de tricou si sort si sepci. In deschiderea festivitatii de premiere, Simona Amanar, directorul AOR, a dat citire mesajului presedintelui CIO Thomas Bach

Scolile participante au primit cate o minge de handbal si una de fotbal ca material didactic pentru orele de educatie fizica si sport.

Simona Amanar, Marica Puica, si Paula Ivan, dubla medaliata la JO de la Seul din 1988 - aur la 1500 m si argint la 3000 m, Arthur Hoffmann, directorul onorific AOR, si Alexandra Nica, directorul departamentului Educatie Olimpica Sport Scolar si Universitar din cadrul COSR au inmant  premiile castigatorilor Crosului „Ziua Olimpica” Sirnea 2018.

Castigatorii Crosului „Ziua Olimpica” Sirnea 2018

Castigatorii categoriei de varsta 7-10 ani, fete:
1.   Ana Maria Tudor;
2.   Ordolya Vitalyos;
3.   Andreea Cotinghiu.

Castigatorii categoriei de varsta 7-10 ani, baieti:
1.   Gigi Lupoiu;
2.   David Brusture;
3.   Sebi Blaj.

Castigatorii categoriei de varsta 11-14 ani, fete:
1.   Delia Reit;
2.   Isabela Mandici;
3.   Maria Uta.
Castigatorii categoriei de varsta 11-14 ani, baieti:
1.    Marian Costea;
2.   Andrei Balau;
3.   Bogdan Botea.

Castigatorii categoriei de varsta 15-18 ani, fete:
1.   Aida Bernard;
2.   Dana Corca;
3.   Amalia Lucaci.

Castigatorii categoriei de varsta 15-18 ani, baieti:
1.   George Coltea;
2.   Alexandru Prahoveanu;
3.   Tristan Zippert.

Castigatorii categoriei de varsta 19-30,  masculin:
1.   Adelin Duicu;
2.   Alpar Bernard;

Castigatorii categoriei Open (+30 ani), feminin:
1.   Mariana Neculoiu;
2.   Mihaela Cioclu;
3.   Sanda Flangea.

Castigatorii categoriei Open (+30 ani), masculin:
1.   Stefan Zitraciu;
2.   Iulian Cioclu;
3.   Ioan Cotinghiu.

Galerie foto