You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

COSR si Ambasada Mexicului in Romania au omagiat 50 de ani de prietenie, la 50 de ani de la Jocurile Olimpice -Mexico 1968

Momente impresionante si pline de incarcatura emotionala in Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice, sediul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) la evenimentul in cadrul caruia COSR impreuna cu Ambasada Mexicului in Romania au omagiat  ”50 de ani de prietenie”, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la succesele obtinute de sportivii romani la Jocurile Olimpice Mexico City 1968.

Deschiderea festivitatii, la care au fost prezenti Mihai Covaliu, presedintele COSR, Guillermo Ordorica, ambasadorul Mexicului in Romania, George Boroi, secretarul general al COSR, medaliati romani la Jocurile Olimpice Mexico City 1968, personalitati ale vietii sportive romanesti, oficialitati ale Ambasadei Mexicului in Romania si membri distinsi ai Corpului Diplomatic acreditat in Romania, din Argentina, Brazilia, Peru, Cuba si Japonia, a fost marcata prin intonarea imnurilor de stat ale Romaniei si Mexicului si imnului Olimpic.

Imagini video emotionante, de arhiva, au reinviat performantele sportivilor romani de la Mexico City, din 1968, iar un moment de reculegere a omagiat memoria medaliatilor care nu se mai afla printre noi: Lia Manoliu, Ion Monea, Serghei Covaliov, Dimitrie Ivanov, Haralambie Ivanov, Mihai Turcas, Viorica Dumitru, Ion Baciu, Nicolae Martinescu, Ionel Dramba, Ecaterina Stahl, Maria Vicol.

Presedintele COSR, s-a declarat incantat sa sarbatoreasca la Casa Olimpica evenimentul „50 de ani de prietenie”. „Sarbatorim in anul Centenarului Marii Uniri implinirea a 50 de ani de la a 19-a editie a Jocurilor Olimpice de vara  - Mexico City 1968, 50 de ani care si-au pus amprenta asupra societatii, schimband-o sub multe aspecte, in care Valorile Olimpice au ramas, insa, aceleasi regasindu-le si astazi in jurul nostru, mai ales, in domeniul sportului. Evenimentul de astazi este centrat pe una dintre cele mai importante valori promovate de Olimpism, unul dintre cele mai pure sentimente umane si anume prietenia”, a spus Mihai Covaliu.

„Cu toate ca in cadrul competitiei sportivii se intrec cu inversunare pentru a ocupa un loc cat mai bun in top, fiind adversari, in afara acesteia se leaga numeroase prietenii trainice, ce nu tin cont de aspecte discriminatorii precum rasa, etnie, religie, orientare politica...”

„Doresc sa ii felicit pe sportivii romani care au adus cinste si onoare Romaniei reprezentandu-ne cu mandrie in Mexic – unde totalul de participanti a fost de 5516 sportivi proveniti din 112 tari –  si aducand 15 medalii, dintre care patru de aur, sase de argint si cinci de bronz, un palmares ce ne-a clasat pe locul 10 in elita natiunilor olimpice la acea editie”.

Presedintele COSR impreuna cu ambasadorul Mexicului in Romania au inmanat plachete omagiale si buchete de flori la sapte dintre medaliatii de la Mexico City 1968: Viorica Viscopoleanu – aur la saritura in lungime, Ileana Silai – argint la 800 m, Ana Pascu – bronz cu echipa de floreta alaturi de Ileana DrambaOlga Orban, Ecaterina Stahl si Maria Vicolo, Ivan Potzaichin – aur la canoe 2 – 1000 m alaturi de Serghei Covaliov, Calistrat Cutov – bronz la box, categoria 60 kg, Simion Popescu- bronz lupte Greco-romane, in limitele categoriei 97 kg, Anton Calenic – argint la kaiac 4 – 1000 m, alaturi de Haralambie Ivanov, Dimitrie Ivanov, Mihai Turcas.

Ana Pascu, acum presedinte de onoare al Federatiei Romane de Scrima, vicepresedinte al forului international de specialitate, a marturisit cu emotie in glas ca in Mexic au fost intr-adevar „Jocurile Olimpice ale prieteniei”. „Am participat la cinci editii ale Jocurile Olimpice ca sportiva, in total la 13... nu stiu daca e mult sau putin, dar viata mea a fost dedicata sportului. Acest eveniment mi-a provocat niste sentimente foarte lacrimogene pentru ca azi i-am revazut dupa foarte multi ani pe fostii colegi si mi-am amintit de anii tineretii. Acum sunt peste 10.000 de participanti la Jocurile Olimpice, in Mexic au fost 5.000, dar sa nu se creada ca intrecerea a fost mai usoara ca azi. In 1968, in Mexic, au fost intr-adevar Jocurile Olimpice ale prieteniei, o competitie extraordinara cu o atmosfera extrem de frumoasa”, a mentionat Ana Pascu.

Campion olimpic la editia de acum 50 de ani, Ivan Potzaichin a precizat ca Mexicul este tara care i-a ramas in suflet. „Primul aur nu se uita niciodata. In Mexic a fost prima mea participare la o editie a Jocurilor Olimpice. Pentru un copil de 18 ani cum eram eu, sa participi in Mexic la o competitie atat de mare, printre atatia sportivi din alte tari era ceva extraordinar. Am fost putin bulversat pentru ca eram doar un copil venit de pe balta. Mexicul a ramas pentru mine o tara extraordinara, oamenii sunt deosebiti acolo. Eu am participat la 5 editii ca sportiv si alte 5 ca antrenor, dar cand sunt intrebat unde mi-a placut cel mai mult spun Mexic, pentru ca este o tara care mi-a ramas in suflet”, a precizat Potzaichin.

La randul ei, Viorica Viscopoleanu, medaliata cu aur in 1968, a afirmat: „Cu mare emotie particip azi la aniversarea a 50 de ani de la Jocurile Olimpice din 1968. Mexicul a fost intr-adevar de vis, acolo a fost cea mai frumoasa Olimpiada. Iar oamenii de acolo deosebiti”.Alaturi de medaliatii romani au fost omagiati copii romani, astazi adulti, care acum 50 de ani au participat cu desene la Festivalul Mondial de Pictura pentru Copii “O lume a prieteniei”, organizat in cadrul Programului Cultural prilejuit de Jocurile Olimpice de Vara de la Mexico City din 1968. O organizatie a societatii civile din Mexic si-a propus sa-i regaseasca pe autorii desenelor, pentru a-i onora si a le recunoaste contributia la Programul Cultural al Jocurilor Olimpice, iar trei dintre copii de atunci care au participat la manifestare - Elena Cioclu, Florentina Simion si Petrisor Berbec, au urcat astazi pe scena din Sala Amfiteatru a COSR. Presedintele COSR si ambasadorul Mexicului in Romania le-au oferit celor trei fosti mici pictori tablouri cu reproducerile desenelor cu care au participat la Program si buchete de flori.

Ambasadorul Mexicului in Romania a vorbit la randul sau despre importanta Jocurilor Olimpice de vara organizate de tara sa in 1968, care au fost deschizatoare de drumuri in ceea ce priveste utilizarea inovatiilor tehnologice, fiind folosita, in premiera, suprafata sintetica denumita "tartan" in circuitul de atletism, dar si prin faptul ca au fost primele JO transmise color prin satelit catre televiziunile din intreaga lume. Diplomatul mexican a tinut sa precizeze ca miscarea culturala care a avut loc cu ocazia Mexico City 1968 a fost o marturie a capacitatii sportului si miscarii olimpice de a sarbatori ceea ce uneste rasa umana, indiferent de crez, limba, culoarea pielii sau de regimuri politice.

Evenimentul s-a incheiat intr-o atmosfera calda, de prietenie si veselie, cu o frumoasa fotografie de grup in care medaliatii olimpici si cei trei fosti mici artisti s-au regasit pe acelasi podium alaturi de presedintele COSR si ambasadorul Mexicului in Romania.

Galerie foto