You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Presedintele COSR si presedindele forului olimpic din Republica Moldova, la Palatul Elisabeta

Conducerile comitetelor olimpice din Romania si Republica Moldova au fost primite la Palatul Elisabeta de Custodele Coroanei Margareta si Principele Radu, in cadrul unui eveniment dedicat sportului.

Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), a subliniat influenta pozitiva a Casei Regale asupra sportului de pe teritoriul romanesc. "Privim spre un trecut olimpic al Romaniei care nu ar fi fost posibil fara contributia esentiala a Monarhiei Romane, un trecut ce a permis prezentul de azi, un trecut care a luat nastere acum mai bine de un secol. Influenta Casei Regale a impulsionat miscarea olimpica pe teritoriul nostru, fiind un factor constant de sprijin fara de care identitatea si istoria olimpica a Romaniei nu ar fi fost aceleasi", a afirmat oficialul COSR. "Suntem bucurosi ca astazi, aici, la Palatul Elisabeta, in Anul Centenar al Marii Uniri, ii avem alaturi pe fratii nostri de la Comitetul National Olimpic si Sportiv din Republica Moldova. Sunt oameni de mare valoare sufleteasca si profesionala. Valoarea echipei este foarte importanta pentru noi, iar iubirea de neam si tara este mai puternica acum ca niciodata. Relatia de prietenie si colaborare cu presedintele Juravschi si cu echipa sa este bazata pe respect si profesionalism. Ne exprimam speranta si angajamentul ca aceasta colaborare stransa va continua si pe viitor", a adaugat Mihai Covaliu.

La randul sau, presedintele Comitetului National Olimpic si Sportiv al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, a afirmat: "Este o mare onoare pentru noi, cei de la Comitetului National Olimpic si Sportiv al Republicii Moldova, sa fim azi aici. Este un moment istoric. Pentru ca nu pot sa uit ajutorul primit la fondarea comitetului nostru olimpic de la marea campioana a Romaniei Lia Manoliu. Azi avem o colaborare foarte fructoasa cu COSR si cu presedintele Mihai Covaliu. Tot timpul este intelegator cu problemele noastre, cu problemele sportului din Republica Moldova. Noi ne dam seama de misiunea noastra, a olimpismului din Republica Moldova, in contextul integrarii europene. Este clar ca sportul joaca un rol foare important pentru imaginea tarii noastre. Sportivii inteleg ca trebuie facut un efort in perioada aceasta si formeaza o echipa competitiva pentru ca, practic, la toate editiile JO suntem pe podiumul olimpic. Iar asta nu poate decat sa ne faca mandri".

Principele Radu a afirmat ca traieste "un sentiment profund" vazand reunite la Palatul Elisabeta Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si Comitetul National Olimpic si Sportiv din  Republica Moldova. "Va transmit din partea Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei, bucuria de va avea avea aici. Este un sentiment profund pe care il traim prin faptul ca vedem la Palatul Elisabeta reunite Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si Comitetul Olimpic al Republicii Moldova impartasind aceleasi idealuri. Ambele comitete au o caracteristica in comun, aceea de a-si face datoria fata de societate in orice fel de imprejurare. Cred ca unul din motivele pentru care sportul este atat de legat de familia regala este acela ca atat Coroana, cat si sportul national impartasesc o serie de valori comune. Aceste doua elemente din societatea noastra, desi Coroana are o insemnatate statala, iar sportul are o insemnatate pentru viata omului si a comunitatilor, impartasesc o calitate comuna, aceea de a uni oamenii. Asa cum in trecut Regele Mihai aflat in exil continua sa insemne un far, un exemplu, o speranta de la distanta, la fel si sportul este fortat de destin sa performeze si atunci cand nu are fonduri sau este ignorat de autoritatea publica, si atunci cand regimul politic e stramb sau nedrept", a spus principele Radu..

La evenimentul de la Palatul Elisabeta alaturi de presedintele COSR si George Boroi, secretarul general al COSR, au participat presedinti de federatii si fosti sportivi, nume sonore ale sportului romanesc: Alina Dumitru, Irina Deleanu, Camelia Potec, Simona Amanar, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Nicu Vlad, Gheorghe Visan si Adrian Stoica.

Imagini: Daniel Angelescu, fotograf oficial al Casei Majestatii Sale Margareta Custodele Coroanei Romane

Galerie foto