You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Voie buna si discutii educative la Casa Olimpica, de Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace, in anul Centenarului Romaniei

Peste 70 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a de la scolile gimnaziale din Bucuresti - nr.162, nr.197, „Sfanta Treime ” si Liceul Greco-catolic „Timotei Cipariu” au participat la cea de-a patra editie a Zilei Internationale a Sportului pentru Dezvoltare si Pace, sarbatorita in anul Centenarului Romaniei la Casa Olimpica din Bucuresti, sediul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR).

La evenimentul organizat de COSR prin Academia Olimpica Romana (AOR), cu sprijinul filialelor AOR din Bucuresti (sectoarele 1, 2, 3, 4, 5 si 6),  si Complexului Olimpic „Sydney 2000” de la Izvorani, invitatii speciali au fost membri ai Echipei Invictus Romania (formata din militari romani raniti in misiunile desfasurate in lupta pentru dezvoltare si mentinerea pacii).

In Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice, alaturi de Mihai Covaliu, presedintele COSR, si George Boroi, secretarul general al COSR, la eveniment au fost prezenti Simona Tabara Amanar, directorul AOR, col. Nicolae Anghelescu, consilier al sefului Statului Major General al Armatei, directori si secretari ai filialei AOR Bucuresti, Anita Sterea – istoric si membru in Consiliul de Conducere AOR, actori si componenti ai staff-ului tehnic ai Teatrului „Ion Creanga” din Bucuresti care au pus in scena spectacolul de teatru „Romania Dodoloata”, aplaudata cu entuziasm de copii.

In cuvantul sau de bun venit adresat celor prezenti, Mihai Covaliu a tinut sa sublinieze importanta Zilei Internationale a Sportului pentru Dezvoltare si Pace stabilita de Adunarea Generala a ONU la 23 August 2013, ca o completare pentru Ziua Olimpica sarbatorita pe 23 iunie.

 „Sportul promoveaza educatia, sanatatea, prietenia, fairplay-ul, respectul fata de partenerul de intrecere, dar si fata de  tine insuti, fara a tine cont de religie, sex, politica”, a spus presedintele COSR. „Sportul este un factor de stabilitate si conduce la imbunatatirea relatiilor intre oameni, comunitati, natiuni. Cel mai recent exemplu a fost oferit la Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang, unde cele doua Corei au participat sub un singur steag, desi situatia politica dintre cele doua state este foarte incordata. Prin sport, s-a reusit o ameliorare a tensiunilor din zona, iar marele merit este al presedintelui CIO Thomas Bach.

„Un exemplu ca sportul reprezinta oricand o activitate benefica este demonstrat de prietenii nostri de la INVICTUS, care, prin ceea ce fac, merita respectul si consideratia noastra”.

„Sportul poate preveni conflicte, sportul poate detensiona situatii, sportul este o alternativa pentru tensiunile existente astazi pe Pamant. Sportul este limbajul universal pentru a promova PACEA.

„De aceea, noi, cei implicati in acest fenomen, avem obligatia sa oferim exemplul nostru ori de cate ori avem ocazia, mai ales pentru tanara generatie”, a conchis liderul Miscarii Olimpice din Romania.

La finalul discursului, Mihai Covaliu i-a oferit un buchet de flori si i-a urat succes Simonei Tabara Amanar in noua sa calitate de director al Academiei Olimpice Romane.

Dupa ce au vizionat filmul privind participarea Echipei Invictus Romania la Jocurile Invictus Toronto 2017 si au ascultat povestile interesante oferite de istoricul Anita Sterea, membru in Consiliul de Conducere al AOR, elevii si-au satisfacut curiozitatile in cadrul discutiilor purtate liber cu personalitatile prezente la eveniment.

Ziua s-a incheiat cu o fotografie de grup pentru Campania #CartonasulAlb #WhiteCard, fiecare dintre cei prezenti, personalitati, elevi, profesori, membri ai Echipei Invictus Romania si organizatori, pozand cu o mana ridicata in care tineau un cartonas alb.

Campania #CartonasulAlb #WhiteCard este recunoscuta in intreaga lume ca un simbol al Miscarii pentru pace prin sport care ajuta la promovarea Zilei Internationale a Sportului pentru Dezvoltare si Pace. Cartonasul alb reprezinta un gest de incluziune, echitate si pace, in contrast cu un cartonas rosu, care semnifica cea mai grava infractiune din sport.

Galerie foto