You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Japonia va acorda o atentie deosebita relatiei CIO - Coreea de Nord inainte de Tokyo 2020

Seful Secretariatului Guvernului Japoniei Yoshihide Suga a declarat ca tara sa va acorda "o atentie deosebita" relatiei dintre Coreea de Nord si Comitetul International Olimpic (CIO) in perspectiva organizarii cu succes a Tokyo 2020.

Comentariile lui Yoshihide Suga au venit dupa vizita istorica a presedintelui CIO Thomas Bach in Coreea de Nord.

Thomas Bach s-a intalnit cu Kim Jong-un, presedintele Coreei de Nord, in timpul intalnirii secrete, liderul coreean  confirmand faptul ca va participa atat la Tokyo 2020, cat si la Beijing 2022.

"Ne-au anuntat ca vor participa cu siguranta la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, precum si la Jocurile Olimpice de Iarna Beijing 2022", a declarat Bach in urma discutiilor din Phenian.

Aceaste afirmatii creeaza o problema diplomatica pentru Japonia, care in prezent interzice cetatenilor nord-coreeni sa intre in tara.

Relatiile dintre cele doua natiuni sunt grav tensionate dupa ce Coreea de Nord a tras doua rachete balistice pe teritoriul japonez, ca parte a testelor nucleare ale tarii sale.

Exista, de asemenea, tensiuni cauzate de rapirea unor cetateni japonezi de agenti ai guvernului nord-coreean, intre 1977 si 1983.

Suga a declarat ca Japonia "a urmarit indeaproape discutiile si ca va face toate eforturile pentru a colabora cu organizatiile corespunzatoare pentru a se asigura ca Jocurile Olimpice si Paralimpice au succes".

De asemenea, premierul japonez Shinzō Abe se va intalni cu presedintele american Donald Trump pentru a discuta despre Coreea de Nord.

Galerie foto