You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO a anuntat cele sapte orase interesate de gazduirea Jocurile Olimpice de Iarnă din 2026

Comitetul Olimpic International (CIO) a numit cele sapte orase care si-au confirmat in mod oficial interesul de a gazdui Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna din 2026: Graz, in Austria, Calgary in Canada, Sapporo in Japonia, Stockholm, in Suedia, Sion in Elvetia, Erzurum, in Turcia si candidatura  italiana comuna - Milano, Torino si Cortina d'Ampezzo. Dintre acestea, au mai gazduit o editie a JO, Sapporo, in 1972, Calgary in 1988 si Turin in 2006. Austria a gazduit de doua ori Jocurile Olimpice de Iarna din Innsbruck, in timp ce Elvetia le-a gazduit de doua ori la St. Moritz.

Erzurum spera sa devina primul oras turc din istorie care va gazdui o editie a Jocurilor Olimpice.

CIO a declarat ca va oferi Comitetelor Nationale Olimpice (CNO) ale oraselor gazda un sprijin suplimentar, inclusiv consultanta tehnica si asistenta pentru comunicatii. CIO a subliniat importanta mostenirii pe parcursul procesului de candidatura pentru aceste Jocuri, dupa ce o serie de Jocurile Olimpice de Iarna si Paralimpice anterioare au fost criticate pentru cheltuielile prea mari pe infrastructura care ulterior a devenit irelevanta. Pentru a pune apat cheltuielilor suplimentare, CIO a introdus reformele "New Norm", care au ca scop asigurarea faptului ca Jocurile 2026 indeplinesc obiectivele de dezvoltare pe termen lung ale orasului, regiunii si tarii, punând accentul pe reducerea costurilor si a deseurilor, urmarind in acelasi timp cresterea eficientei si durabilitatii.

Cele sapte candidaturi sunt primele care vor beneficia de reformele Agendei Olimpice 2020 – programul de reforme propus de presedintele CIO Thomas Bach pentru viitorul Miscarii Olimpice.

Candidatii oficiali vor fi anuntati la Sesiunea CIO din Buenos Aires, din octombrie a.c., dupa ce vor fi analizate cele sapte oferte. Orasul gazda pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 2026 va fi decis la sesiunea CIO din septembrie 2019.

Galerie foto