You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Olimpismul romanesc isi aniverseaza ziua de nastere

Miscarea olimpica din Romania isi sarbatoreste ziua de nastere in fiecare an, in luna martie. Potrivit istoricilor, la cererea lui George Plagino, membru al Comitetului International Olimpic (CIO) din partea Romaniei, in perioada 1908-1948, pe 27 martie 1914,  data la care se considera ca a luat nastere COR,  au fost  desemnati primii delegati ai Romaniei la Congresul International CIO din iunie 1914, de la Paris.

Cei dintai membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcas, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Branceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu si George Plagino.

In cei 104 de ani de istorie sub semnul celor cinci cercuri olimpice, sportivii romani au cucerit  307 medalii, dintre care 306 au fost obtinute la Jocurile Olimpice de vara, de la prima editie care a avut loc la Paris, in 1924, pana la editia de la Rio de Janeiro, din 2016 (89 de aur, 95 de argint si 122 de bronz)  si una de bronz  a fost obtinuta la Jocurile Olimpice de iarna de la Grenoble, din 1968, la bob doua persoane.

In 2004 , anul in care pe 23 aprilie Comitetul Olimpic Roman (COR) a devenit Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), olimpismul romanesc a sarbatorit 90 de ani de existenta in cadrul unui eveniment la care au fost prezenti invitati de marca, printre acestia numarandu-se Jacques Rogge, presedintele CIO de la acea vreme.

Thomas Bach, actualul presedinte al CIO, a vizitat Casa Olimpica in luna septembrie 2014, cu ocazia aniversarii Centenarului Miscarii Olimpice din Romania.

Galerie foto