You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO a lansat o sinteza a 25 de propuneri privind egalitatea de gen

Comitetul International Olimpic a lansat o sinteza, care cuprinde 25 de recomandari-cheie, din cadrul Proiectului de evaluare a egalitatii de gen concentrat pe schimbarea mentalitatii globale vizavi de rolul femeilor in sport - de la participare, la reprezentare si la luarea deciziilor.

Acoperind cinci domenii - sport, portretizare, finantare, guvernare si resurse umane - cele 25 de recomandari nu numai ca pot fi considerate un ghid lucrativ pentru partenerii si afiliatii CIO din intreaga lume care promoveaza egalitatea de gen in cadrul Miscarii Olimpice si a sportului la nivel mondial, dar reflecta si eforturile depuse deja de CIO, de Comitetele Nationale Olimpice (CNO) si de Federatii Internationale (FI) pentru a promova femeile in toate domeniile legate de sport - pentru a provoca schimbari de durata.

 "Suntem siguri ca, prin punerea in aplicare a celor 25 de recomandari ale CIO privind egalitatea intre sexe, noi, ca Miscare Olimpica - sportivi, oficiali, comisii, federatii si directori – putem urma niste pasi reali pentru a pune bazele unei schimbari efective", a declarat presedintele CIO Thomas Bach. " In calitate de lider al Miscarii Olimpice, CIO are o responsabilitate importanta de a actiona in ceea ce priveste egalitatea de gen - un drept uman de baza de importanta profunda si un principiu fundamental al Cartei Olimpice".

Cele 25 de recomandari reprezinta inceputul activitatii CIO de promovare a egalitatii de gen in lumea sportului si in afara acestuia. Un pas important a fost realizat la Jocurile Olimpice de Iarna PyeongChang 2018 unde,  in premiera la JO, a existat un numar egal de probe pentru femei si barbati, iar procentul de participare in competitii al femeilor a fost de 42 la suta, un record pentru JO de Iarna.
Cele 25 de recomandari modeleaza naratiunea despre femeile din sport din interior. Pe langa faptul ca ofera mai mult sprijin pentru toate aspectele jocurilor - incluzand antrenori si oficiali, CIO recomanda cu tarie organizatiilor precum CNO si FI sa acorde finantare (inclusiv disparitatile premiului de premiere) pentru a promova egalitatea de gen si a reflecta diversitatea genului managementul si calitatea de membru al acestora. Fara diversitate in leadership, nu poate exista diversitate si sprijin in politica.

Ca dovada a eforturilor sale de punere in aplicare a celor 25 de recomandari, CIO a gazduit o discutie cu femei de la UN Women, Procter & Gamble, NBC si UNESCO cu ocazia  celei de-a 62-a sesiuni a Comisiei pentru statutul femeilor, care a avut loc la New York. Evenimentul s-a concentrat pe unul dintre cele cinci teme cheie ale recomandarilor: portretizarea sportivelor in mass-media si implicatiile acesteia in participarea lor la competitii - printre invitate numarandu-se medaliatele olimpice Donna de Varona si Maia Shibutani.

In plus, CIO a lansat editia 2018 a premiilor CIO Femeile si Sportul, care sunt acordate in fiecare an persoanelor sau organizatiilor care au avut contributii remarcabile la dezvoltarea, incurajarea si consolidarea prezentei femeilor in sport.
O alta initiativa este cea de-a treia editie a Forumului de egalitate de gen, programat pe 28 martie a.c., organizat de CIO si Asociatia Federatiilor Internationale Olimpice de Vara (ASOFI). Scopul acestui forum este de a oferi liderilor FI o platforma pentru a discuta despre rezultatele proiectului de revizuire a egalitatii de gen a CIO, pentru a impartasi cele mai bune practici si pentru a cauta noi solutii pentru a reduce decalajul.

Proiectul de evaluare a egalitatii de gen, in limba engleza, poate fi descarcat de aici:

Galerie foto