You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Candidatura Sion pentru JO 2026 ar putea fi compromisa de un referendum national in Elvetia

Sustinatorii candidaturii orasului elvetian Sion pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de iarna si Jocurilor Paralimpice din 2026 au fost de parere ca decizia Consiliului National de a organiza un referendum pe intregul teritoriu al Elvetiei, vizavi de Sion 2026, ar putea "torpila" sansele candidaturii orasului.

Consiliul National a adoptat o motiune a politicianului elvetian Silva Semadeni, potrivit careia nu doar Cantonul Valais, ci intreaga tara ar trebui sa aiba posibilitatea sa voteze daca este sau nu oportun ca Sion sa organizeze intrecerile olimpice din 2026.

Consiliul Statelor, forul politic superior din Elvetia, va trebui sa decida daca va sustine sau nu motiunea, votul federal urmand avea loc in iunie - iulie 2019.

Cinci politicieni din Cantonul Valais, in care se afla Sion, s-au declarat impotriva motiunii si au cerut Consiliului Statelor sa o desfiinteze.

Comitetul Olimpic Elvetian si guvernul elvetian au sprijinit o propunere comuna a Sionului, capitala cantonului Valais, de a-si depune candidatura pentru Jocurile din 2026 impreuna cu cantoanele vecine Vaud, Berna si Fribourg.

Propunerea este de a utiliza arenele deja existente, guvernul elvetian promitand o sustinere financiara de 1 miliard franci elvetieni (720 milioane de lire sterline / 1 miliard de dolari / 810 milioane de euro), in cazul in care orasul va fi ales.

Un referendum urmeaza sa aiba loc la Kandersteg, pe 8 iunie a.c., si la Valais, pe 10 iunie a.c., pentru a decide daca Sion isi va depune candidatura.

Elvetia a organizat Jocurile Olimpice de iarna de la St Moritz in 1948, iar Sion a mai candidat pana acum de trei ori pentru gazduirea Jocurilor, pierzând la Denver in 1976, Salt Lake City in 2002 si Torino, in 2006.

Daca va candida, printre posibilele contracandidate ale Sion vor fi orasele Sapporo, (Japonia), Calgary (Canada), Stockholm (Suedia), Graz si Schladming (Austria).

Galerie foto