You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Presedintele CIO Thomas Bach a primit la Seul o diploma de onoare in stiinte politice

Presedintele Comitetului International Olimpic (CIO) Thomas Bach a primit o medalie de stat din partea Coreei de Sud pentru contributia sa la Jocurile Olimpice de Iarna, desfasurate luna trecuta in aceasta tara.

Lui Thomas Bach i-a fost decernata Medalia Cheongryoung, cea mai valoroasa distinctie sportiva, fiindu-i oferita de presedintele Moon-Jae in cadrul unei ceremonii la Blue House (Casa Albastra) din Seul.

Coreea de Nord si cea de Sud  - care din punct de vedere tehnic se afla in continuare in stare de conflict – au defilat impreuna sub steagul unificarii la Ceremonia de deschidere, Pyeongchang 2018 si, pentru prima oara in istoria Olimpica, au concurat ca o singura echipa  coreana, la proba feminina de hochei pe gheata.

La Sesiunea CIO, Thomas Bach a afirmat ca Pyeongchang 2018 „a adus reale sperante” tuturor locuitorilor penisulei coreene, prin incurajarea unor mai buner relatii dintre Nord si Sud.

Blue House s-a exprimat ca Coreea de Nord este doritoare sa discute despre modul in care s-ar debarasa de armele nucleare daca i se va putea garanta propria securitate.

Cele doua Corei au cazut de acord  ca liderii lor Kim si Moon sa aiba o intalnire la varf, luna viitoare in  Satul Armistitiului Panmunjom. Aceasta intalnire va fi o premiera dupa mai mult de un deceniu si prima de cand Kim a preluat puterea in RPDC.

Din relatarea purtatorului de cuvant sud –coreean, Moon i-a  spus lui  Bach la ceremonie: ”Coreea de Nord a venit sa participe la Olimpiada Pyeongchang datorita eforturilor si sustinerii CIO”.

Thomas Bach a mai primit, de asemenea, titlul de cetatean de onoare a orasului Seul, din partea primarului Park Won-soon. Discursul lui Park s-a incheiat cu urmatoarele cuvinte:”Jocurile Olimpice au devenit cu adevarat `Olimpiada Pacii`”.

Galerie foto