You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Orasele austriece Graz si Schladming, candidatura comuna pentru JO de iarna din 2026

Orasele austriece Graz si Schladming si-au manifestat intentia de a prezenta o candidatura comuna pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din 2026.

 O astfel de candidatura va readuce Austria in cursa pentru organizarea JO dupa ce Innsbruck a renuntat in octombrie 2017, in urma unui referendum negativ organizat in provincia Tyrol.

Faza oficiala de inaintare a candidaturilor pentru organizarea JO 2026 va avea loc in aceasta luna, o data cu trimiterea ''scrisorilor de intentie''.

Orasele autorizate sa-si depuna un dosar complet vor fi selectionate in toamna, castigatorul urmand a fi desemnat in septembrie 2019 la Milano.

Desi este una dintre tarile europene cu cele mai intinse si mai bine amenajate domenii destinate sporturilor de iarna, Austria nu a gazduit decat de doua ori intrecerile din cadrul Jocurile Olimpice de iarna, la Innsbruck, in 1964 si 1976.

Dupa atribuirea editiilor de iarna ale Jocurilor Olimpice la Soci, in 2014, PyeongChang, in 2018 si Beijing, in 2022, Comitetul International Olimpic (CIO) a anuntat ca doreste ca Jocurile Olimpice sa revina intr-o ''statiune clasica a sporturilor de iarna''.

Statiunea austriaca Schladming, care gazduieste in fiecare an proba cu cea mai mare afluenta a Cupei Mondiale – slalomul, a mai organizat Campionatele Mondialele de schi alpin, in 2013.

Alte patru orase, Sion (Elvetia), Stockholm (Suedia), Calgary (Canada) si Sapporo (Japonia) si-au manifestat interesul pentru organizarea editiei din 2026 a JO de iarna.

Confruntat cu o subtiere a candidaturilor pe fondul preocuparilor privind pretul organizarii unor asemenea competitii, CIO a promis oraselor interesate un ajutor de milioane de dolari si o reducere a costurilor de organizare.

Galerie foto