You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Comitetul International Olimpic a ridicat suspendarea Rusiei

Comitetul International Olimpic (CIO) a ridicat suspendarea Rusiei. CIO a anuntat pe site-ul sau oficial ca toate rezultatele testelor componentilor delegației Sportivilor Olimpici din Rusia (OAR) primite de la Unitatea de Sport Anti-doping (DFSU) au fost negative.

Prin urmare, potrivit deciziei Comitetului Executiv al CIO din 25 februarie a.c., unde este stipulat ca “suspendarea Comitetului Olimpic Rus va fi ridicata imediat daca se va confirma ca niciun component al delegației Sportivilor Olimpici din Rusia (OAR) nu a fost dopat”, cu excepita celor doua cazuri de doping deja descoperite, suspendarea Comitetului Olimpic Rus a fost ridicata automat.

“Comitetul Olimpic Rus este reintegrat pe deplin in drepturile sale ca membru al CIO”, a anuntat Aleksandr Jukov, presedintele forului olimpic din Rusia. Ridicarea suspendarii “este o decizie de cea mai mare importanta pentru noi”, a declarat Jukov. “Noi am primit o scrisoare din partea CIO referitoare la repunerea noastra in drepturi”, a adaugat Jukov, precizând ca aceasta “reintegrare este legata de testele antidoping ale sportivilor rusi care au participat la JO”.

"In scrisoare este indicat ca (in afara celor doua teste pozitive din timpul Jocurilor - n. r.) toate testele au fost negative. Decizia automata a repunerii noastre in drepturi a intrat deci in vigoare", a continuat presedintele Comitetului Olimpic Rus.

Rusia a concurat la Jocurile Olimpice de iarna 2018 de la PyeongChang sub drapel neutru, din cauza suspendarii Comitetului Olimpic Rus pentru aplicarea unui sistem de dopaj institutionalizat.

Delegatia Sportivilor Olimpici din Rusia si acronimul sau oficial OAR a ocupat pozitia a 13-a in clasamentul pe medalii de la PyeongChang, cu doua titluri olimpice si 17 medalii in total, fata de 13 titluri cucerite in urma cu patru ani, la JO de la Soci.

Rusia a fost autorizata sa participe la JO 2018 sub drapel olimpic, cu 168 de sportivi considerati "curati" de catre CIO. Doi dintre ei, insa, au fost depistati pozitiv in urma controalelor antidoping, in timpul competitiei de la PyeongChang: Aleksandr Kruselnitki, medaliat cu bronz la curling dublu mixt (pozitiv la meldonium), si Nadejda Sergheeva, clasata pe locul 12 la bob doua persoane (pozitiva la trimetazidina). Din cauza celor doua cazuri de dopaj, CIO a mentinut suspendarea Rusiei pentru ceremonia de inchidere a Jocurilor.

Galerie foto