You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Raluca Stramaturaru – locul 7 in proba individuala olimpica de sanie, la PyeongChang! Romania a patra natiune la sanie feminin!

Raluca Stramaturaru (32 de ani) a adus delegatiei Romaniei cea mai buna clasare de pana acum la Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang. Sportiva legitimata la CSA Steaua a incheiat pe locul 7 proba individuala de sanie, la finele unei reuniuni care a tinut cu sufletul la gura toti spectatorii. O puternica galerie tricolora, formata din membrii delegatiei olimpice a Romaniei, a incurajat-o pe Raluca in timpul celor doua manse disputate marti seara. Olympic Sliding Center, baza unde se desfasoara intrecerile de sanie si bob, a rasunat de scandarea ”Romania, Romania, ole, ole ole!”.

Rezultatul este unul istoric pentru sania romaneasca, dar si pentru olimpismul romanesc. Este cea mai buna clasare a Romaniei la JO de iarna dupa Lillehammer 1994, cand tot la sanie in proba de dublu, Ioan Apostol si Liviu Cepoi au ocupat locul 6.

La Albertville, in 1992, dubloul Ion Apostol – Liviu Cepoi (sanie) a ocupat locul 4, iar Mihaela Dascalu a ocupat locul 6 la patinaj viteza.

Clasamentul final aduce in prim plan si un punct forte pentru Romania care a fost cea de a patra natiune la sanie individual feminin, atat timp cat inaintea Ralucai Stramaturaru s-au situat doar sportive din Germania (trei la numar), Canada (doua) si SUA (una).

Raluca Stramaturaru a intrat in ultima zi de competitie de pe pozitia a zecea. In prima zi de competitie pe pista din PyeongChang a avut doua manse curate, care au umplut de optimism delegatia tricolora. ”Un loc intre primele zece ar fi remarcabil”, a declarat Mihai Covaliu, presedintele COSR, inaintea ultimelor doua coborari.

Dupa prima mansa, Raluca a mai urcat o pozitie. Locul 9 i-a adus si calificarea in finala, unde au avut acces primele 20 clasate de pana atunci. In runda decisiva s-a intrat in ordine descrescatoare, ceea ce a pus presiune pe sportivele clasate in fata. Americanca Emely Sweeney a cedat prima si s-a rasturnat, ramanand intinsa pe gheata. Cateva minute, cat timp doctorii i-au acordat sportivei primul ajutor, tribuna a amutit. Sweeney s-a ridicat, in aplauzele spectatorilor, iar finala s-a reluat cu si mai mare tensiune.

Raluca a fost a12-a, conform clasamentului rasturnat. Un start decis, iar cursa a fost din nou curata: timp bun si, implicit, pozitia de lider. Un loc intre primele noua era asigurat.

Regia competitiei stabilea ca liderul sa ramana pe podium, in fata unei camere de filmat, atat timp cat isi pastreaza pozitia de ”aur”. Raluca Stramaturaru a ramas in locul celor mai mari emotii inca trei coborari. Urmatoarele doua clasate, cu timpi mai buni decat ea pana atunci, au cedat in fata tensiunii si au gresit. Locul noua s-a transformat in sapte. ”Sincer, nu-mi venea sa cred ce se intampla. La un moment dat a trebuit sa ma sprijin, pentru ca aveam emotii mari”, a spus Raluca.

Ultimele sase si-au mentinut cadenta si au detronat-o pe Raluca Stramaturaru, insa sportiva tricolora a iesit de pe podium cu bratele ridicate, ca o invingatoare. La iesire o astepta antrenorul ei, Teodor Radu, care nu si-a putut stapani lacrimile. ”Iti multumesc ca ai avut incredere in mine!”, a fost mesajul scurt al tanarului antrenor.

Raluca Stramaturaru: “Acest loc 7 reprezinta incununarea muncii mele”

”A fost supergreu, ma bucur ca am reusit sa ma concentrez si sa-mi stapanesc emotiile. Am facut patru manse curate, ceea ce mi-am si propus. Acest loc 7 reprezinta incununarea muncii mele, mi-am dorit foarte mult sa fac un rezultat bun, s-a intamplat acum si nu pot decat sa fiu foarte fericita si multumita. Pista este una dificila si s-a vazut ca nu iarta. Sunt convinsa ca acum lumea a vazut ce inseamna sanie, ce inseamna sporturile de iarna si poate vom fi sprijiniti mai mult. Este un rezultat care ma face sa merg mai departe”, a declarat Raluca Stramaturaru imediat dupa incheierea probei.

Sustinuta de Mihai Covaliu si Octavian Morariu

In galeria care a sustinut-o pe Raluca Stramaturaru s-au aflat Mihai Covaliu, presedintele COSR, si Octavian Morariu, membru CIO pentru Romania.

Mihai Covaliu: ”Raluca a facut un concurs foarte bun, si-a depasit cea mai buna performanta a ei. La un moment dat a fost pe locul intai. Au venit insa nemtoaicele, apoi aceasta fata din Canada, dar important este ca suntem pe 4 in lume. Sa ne bucuram de acest rezultat si sa construim pe ce avem”.

Octavian Morariu: ”Este un rezultat istoric, care nu a mai fost atins de peste 20 de ani. Nu stiu cati au remarcat, dar suntem a patra natiune la aceasta proba, dupa Germania, Canada si SUA. Cei care pot sa ajute sporturile de iarna ar trebui ca acum sa o faca. Pentru ca asa cum ne-au luat altii locul la sporturile de vara, asa si noi putem sa-i depasim pe altii la sporturile de iarna”.

Raluca Stramaturaru va mai concura si in proba de stafeta pe echipe, in 15 februarie.

Galerie foto