You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Participarea la Jocuri, un vis devenit realitate pentru Alexandra Ianculescu

Singura componenta a Echipei Olimpice care reprezinta Romania la PyeongChang 2018 in concursul de patinaj viteza traieste si se pregateste in Canada: ”Este o onoare sa concurez pentru tara in care m-am nascut”, spune Alexandra Ianculescu tuturor.

In varsta de 26 de ani, Alexandra Ianculescu are o poveste fascinanta. Este stabilita in Canada, unde si-a cladit o cariera in patinajul viteza. Este frumoasa, motiv pentru care apare in reclamele unor firme celebre, dar si in calendare ”tematice”. Este o persoana fascinanta, tonica si increzatoare, un model pentru orice tanar care doreste sa faca performanta in sport.

Mama Alexandrei, fosta campioana a Romaniei la patinaj viteza

Alexandra Ianculescu s-a nascut la Sibiu, pe 21 octombrie 1991, si inca din copilarie a luat drumul patinoarului, continuand o traditie mostenita din familie. Mama sa a fost campioana Romaniei, in 1968, la aceasta disciplina. ”Am facut multe sporturi cand eram mica, si tenis, si schi, si ceva patinaj. Dar cand m-am mutat la Toronto, cu familia, in 2001, am inceput serios sa practic short-track. In 2005, la 13 ani, am avut sansa de reprezenta provincia Ontario la o selectie desfasurata la Calgary, la un test de long track - un concurs, Own the Podium, unde fiecare provincie a trimis cate doi reprezentanti. Din Ontario am fost eu si Jordan Belchos. Este si el prezent la Jocurile Olimpice. Reprezinta Canada la 10.000 m si la Team pursuit. La acel concurs mi s-a spus ca am viitor in long-track. In 2008, la 15 ani si jumatate, am aplicat la Calgary, pentru a continua in aceasta directie. La nici 15 ani am plecat de acasa, a doua oara. De data aceasta singura”, a povestit Alexandra.

Plan de pregatire inadecvat in 2015

Rezultatele nu au intarziat sa apara. In 2011, a fost selectionata pentru participarea la Cupa Mondiala in echipa de juniori a Canadei, iar in 2013, 2014 si 2015 in echipa de seniori, la aceeasi competitie. Au urmat titlurile nationale ale Canadei la 500 si 1000 m. Rezultatele au adus-o in centrul atentiei si i s-a propus intrarea intr-un program special de pregatire, cu alt antrenor decat Gregg Planert (65 de ani), cel cu care lucreaza din 2013, cel care ii este alaturi si acum, la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.

”A fost un program extrem de dur, care nu mi s-a potrivit. Dupa doua luni nu ma mai puteam da jos din pat, din cauza unei stari de supra-antrenament. Am fost obligata sa renunt, iar dupa acea perioada nici acum nu mi-am revenit pe deplin. Sunt mult mai bine, dar inca mai am pana la forma sportiva dinainte. Nu as fi crezut ca-mi va lua atat de mult timp sa-mi revin”, a spus Alexandra.

Pentru PyeongChang, a inceput pregatirea alaturi de Gregg Planert, iar punctele castigate la cupele mondiale din Olanda, Canada si SUA i-au adus un loc intre primele 32 din lume pe distanta de 500 m si implicit calificarea la PyeongChang 2018.

Jocurile Olimpice, un vis din copilarie

”Visul meu a fost sa particip la Jocurile Olimpice. Cand eram mai mica m-am intalnit cu idolul meu Catriona Le May Doan, o canadianca dubla campioana olimpica la patinaj viteza in 1988 si 2002, si i-am spus ca intr-o zi voi ajunge si eu la Jocurile Olimpice. Chiar m-am intalnit cu ea in Satul Olimpic si am vorbit despre asta”, a mai povestit patinatoarea.

Alexandra Ianculescu ar fi putut sa opteze si pentru a concura sub steagul Canadei, dar a ales Romania.”Daca as fi ales Canada poate ca mi-ar fi fost mai bine din punct de vedere financiar, dar visul meu a fost sa concurez pentru Romania sub indrumarea lui Gregg, cel care pentru mine este mai mult decat un antrenor. Imi este ca un tata. Ma antreneaza fara sa-mi ceara niciun ban si vreau sa impartim bucuria de a concura pentru Romania la Jocurile Olimpice”, a punctat sportiva tricolora.

”Voi trece linia de sosire cu zambetul pe buze”

La Jocuri, va concura la patinaj viteza, pe 18 februarie, in proba de 500 m. ”Daca nu ar fi fost problema din 2015 as fi putut spera la un loc intre primele zece, dar m-as bucura pentru o pozitie intre primele 25. Indiferent ce va fi voi, trece linia de sosire cu zambetul pe buze. Am viitorul inainte, sper sa ajung si la editia urmatoare, cu perspective mai bune. Ma gandesc ca prin tot ceea ce fac deschid poarta si pentru alti tineri din Romania care pot alege patinajul viteza. Mai am prieteni romani care practica acest sport, dar sunt nevoiti sa se antreneze in Germania”, a afirmat Alexandra.

Alexandra mai are o sora, Caroll, in varsta de 20 de ani, care locuieste la Toronto. Sanda, mama lor,  isi implineste si ea un alt vis acela de a deveni medic si este studenta la medicina. ”Are 47 de ani, dar a spus ca niciodata nu e tarziu sa-si urmeze drumul”, a spus Alexandra, care in tara, mai are bunicii la Sibiu si o matusa la Bucuresti.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dxEcWl0aPLo" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Galerie foto