You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

TAS a anulat deciziile de suspendare pentru 28 de sportivi rusi

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), cu sediul la Lausanne, in Elvetia, a anulat suspendarea pe viata dictata de Comitetul International Olimpic (CIO) impotriva a 28 sportivi prezenti la editia de iarna a Jocurilor Olimpice care a avut loc la Sochi 2014, si a mentinut sanctiunile  pentru 11 din totalul de 48 de cazuri prezentate spre judecare la TAS. Pentru cei carora le-a anulat suspendarea, TAS a apreciat ca probele au fost "insuficiente" pentru a stabili ca sunt cazuri de dopaj si ca sportivii suspectati au profitat de un sistem de dopaj de stat.

In urma acestei decizii Rusia a recuperat noua medalii, dintre care doua de aur, precum si primul loc in clasamentul pe natiuni la Jocurile Olimpice de iarna din 2014.
In total, la JO din 2014, Rusia a cucerit 33 de medalii intre care 13 de aur, o performanta care a plasat-o pe prima pozitie in clasamentul pe medalii de la finalul intrecerilor. Ca urmare a sanctiunilor dictate de CIO pe baza concluziilor comisiei Oswald, Rusia a coborat pe locul al patrulea, dupa ce unii dintre sportivii sai de top au fost deposedati de medalii, printre acesti aflandu-se Aleksandr Legkov, medaliat cu aur la schi fond in proba de 50 km si cu argint la stafeta 4x10 km, sau  Aleksandr Tretiakov campion olimpic la skeleton la Sochi 2014.

In urma deciziei TAS, atat lui Legkov si lui Tretiakov, cat si colegilor lor “achitati” de TAS le-au fost inapoiate trofeele, in total doua titluri olimpice, cinci medalii de argint - doua la schi fond, una la patinaj viteza si doua la sanie, precum si o medalie de bronz, la skeleton.

Tribunalul de la Lausanne a confirmat totodata retragerea a doua medalii de aur la bob doua persoane,  respectiv bob patru persoane, in timp ce sanctiunile dictate impotriva lui Aleksandr Zubkov si Alexei Voevoda, care faceau parte din echipajele respective, au fost mentinute.

In urma deciziilor TAS, o parte dintre sportivii rusi “reabilitati” vor putea face demersurile pentru a participa la JO de iarna care vor incepe peste cateva zile la PyeongChang.

Galerie foto