You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO a aprobat ca 22 de sportivi, 24 de oficiali si 21 de jurnalisti din Coreea de Nord sa participe la PyeongChang 2018

Comitetul International Olimpic (CIO) a anuntat ca, la Jocurile Olimpice de iarna de luna viitoare de la PyeongChang, Coreea de Nord va participa cu o delegatie formata din 22 de sportivi, care vor concura la trei sporturi si la cinci discipline sportive, 24 oficiali si 21 de jurnalisti.
Anuntul a fost facut de Thomas Bach, presedintele CIO, dupa ce reprezentantii CIO si ai Comitetului de Organizarea a PyeongChang 2018 s-au intalnit, la Lausanne, cu delegatii Comitetelor Olimpice Nationale din Coreea de Nord si Coreea de Sud si au semnat “Declaratia Olimpica a Peninsulei Coreea”.

Potrivit acestei Declaratii, CIO a acreditat la PyeongChang 2018, in mod exceptional, o delegatie din Coreea de Nord formata din 22 de sportivi, care vor concura la trei sporturi si la cinci discipline sportive, 24 oficiali si 21 de jurnalisti

Sportivii vor participa la patinaj, schi si la hochei pe gheata, cu o selectionata feminina.
La patinaj artistic, in proba de perechi vor participa Ryom Tae-ok si Kim Ju-sik, in timp ce la patinaj viteza vor fi inscrisi doi sportivi, Kwang-bom Jong, la 1500 m si Un-song Choe, la 500 m.

 In turneul feminin de hochei pe gheata, 12 jucatoare din Coreea de Nord impreuna cu un antrenor, se vor alatura echipei de 23 de sportive din Coreea de Sud. Din respect si fair-play pentru celelalte echipe participante la turneul olimpic, din lotul de 35, la fiecare meci vor fi inscrise doar 22 de jucatoare care vor fi nominalizate de antrenorul principal, din Coreea de Sud.

La schi alpin, din Coreea de Nord vor participa doi sportivi Myong-gwang Choe si Song-il Kang si o sportiva, Ryon-hyang Kim, la slalom urias si slalom special. La schi fond, vor fi inscrisi doi baieti (Chun-gyong Han si Il-chol Pak) in proba de 15 km liber si o fata Yong-gum Ri, la 10 km liber.

Conform comunicatului CIO, la ceremonia de deschidere din 9 februarie a.c., Coreea de Sud si Coreea de Nord au acceptat sa prezinte o singura delegatie sub denumirea Coreea, prescurtat COR, sub un singur drapel.

Delegatia comuna a celor doua tari va defila cu steagul coreean de unificare, care va fi purtat de doi sportivi (un baiat si o fata), unul din Coreea de Sud si unul din Coreea de Nord.

Presedintele Bach le-a multumit tuturor delegatilor si a subliniat ca intalnirea a avut loc in spiritul olimpic. "Spiritul olimpic se refera la respect, dialog si intelegere. Jocurile Olimpice de iarna PyeongChang 2018 dau speranta pentru un viitor mai stralucitor pe Peninsula Coreeana si invita lumea sa se alature intr-o sarbatoare a sperantei ", a spus Thomas Bach.

Sportivii din Coreea de Nord au mai participat, incepand cu JO 1964, la 7 editii, ultima oara la Vancouver in 2010.
In 2014, niciun sportiv nord-coreean nu a reusit sa se califice la JO de iarna de la Sochi.
 

Galerie foto