You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
PyeongChang 2018

Sportivii din Coreea de Nord vor participa la JO PyeongChang 2018

Anuntul a fost facut de Chun Hae-sung, Vice-Ministrul Unificarii din Coreea de Sud in urma intalnirii la nivel inalt dintre cele doua state coreene a avut loc astazi, marti, 9 ianuarie la Casa Pacii din Panmunjeom, care se afla in zona demilitarizata, cunoscuta si sub denumirea de „arie comuna de securitate“.Este prima intalnire la nivel inalt dintre oficialii celor doua state dupa mai mult de doi ani.

"Corea de Nord doreste sa trimita o delegatie de nivel inalt care va cuprinde sportivi, oficiali ai comitetului Olimpic national, suporteri, artisti, observatori jurnalisti si o echipa care va face o demonstratie de taekwondo" a declarat jurnalistilor Vice-Ministrul Sud-Coreean al Unificarii la finalul intalnirii. La randul eii, delegatia Sud-Coreene a facut propunerea ca la Ceremonia de deschidere a Jocurilor, delegatiile participante celor doua state coreene sa defileze impreuna, ca un tot unitar, asa cum s-a intamplat la jocurile Olimpce Sydney 2000, Athena 2004 si Torino 2006.

Acordul partii nord-coreene de a purta aceste discutii a venit la scurt timp dupa ce Coreea de Sud si Statele Unite au hotarat sa amane exercitiile militarecomune pana dupa Jocurile Olimpice si Paralimpice din aceasta iarna. Conform Kyodo News delegatiile celor doua Corei au fost compuse din cate 5 membri. Ministrul Unificarii Cho Myoung-Gyon a conduce delegatia Coreii de Sud iar omologul sau Ri Son Gwon delegatia Coreii de Nord.

Acest inceput de reconciliere este cu atat mai important cu cat din luna decembrie 2015 contactele oficiale la nivel inalt intre cele doua Corei au fost complet intrerupte, pe fundalul escaladarii tensiunilor din regiune.

Comitetul International Olimpic (CIO) si Comitetul de Organizare PyeonChang 2018  au salutat participarea Coreii de Nord la Jocuri."CIO saluta cu caldura intelegerea la care s-a ajuns intre Corea de Nord si Corea de Sud. Aceasta este un urias pas inainte pentru Spiritul Olimpic" a declara Presedintele Thomas Bach.

Galerie foto