You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Fundatia Olimpica pentru Refugiati, prima intalnire de planificare a proiectelor pentru 2018

Membrii Fundatiei Olimpice pentru Refugiati s-au intalnit la Lausanne in aceasta luna pentru prima data, pentru discuta proiectele pilot pentru anul 2018. La intrevedere au fost prezenti Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), si Filippo Grandi, inaltul comisar al Agentiei Natiunilor Unite pentru Refugiati.

Din Consiliul de Conducere al Fundatiei, proaspat constituit, alaturi de Thomas Bach si Filippo Grandi vor face parte vicepresedintele CIO Zaiqing Yu, din China, seicul Joan bin Hamad Al-Thani, presedintele Comitetului Olimpic Qatar (QOC), Chungwon Choue, presedintele World Taekwondo si Federatiei Umanitare Taekwondo, si atletul sud-sudanez Yiech Pur Biel, membru al Echipei Olimpice de Refugiati inaugurate la Rio 2016, care a ajutat la crearea Fundatiei.
De asemenea, Jacques Rogge, presedintele de onoare al CIO, a fost numit
membru onorific al Fundatiei.

Se spera ca Fundatia Olimpica pentru Refugiati va dezvolta activitati sportive care vor inlesni participarea refugiatilor la Jocurile Olimpice, folosind sportul drept punte de legatura intre bunastarea sociala, fizica si emotionala.

Fundatia sustine ca, la nivel mondial, 65 de milioane de refugiati au fost fortati sa-si paraseasca casele din cauza razboiului sau a persecutiei, iar  obiectivul Fundatiei Olimpice pentru Refugiati este de a utiliza reteaua Miscarii Olimpice pentru a promova adoptarea politicilor legate de potentialul sportului ca agent de schimbare.

Se spera ca, prin intermediul Fundatiei, refugiatii vor putea face sport intr-un mediu sigur si vor spori intelegerea sportului ca factor pozitiv pentru protejarea si sprijinirea persoanelor vulnerabile.

De asemenea, Fundatia are in vedere sprijinirea implementarii programelor sportive in Iordania, Etiopia, Columbia si Rwanda.

Fundatia a fost lansata oficial la sesiunea CIO din Lima, care a avut loc cursul lunii septembrie a.c., cu scopul de a ajuta la sustinerea proiectelor din intreaga lume, pintr-o incercare de a crea facilitati sportive de baza, accesibile persoanelor vulnerabile

Galerie foto