You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

COSR, LPF si Institul Aspen au lansat proiectul „Joaca pentru viata”

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Institutul Aspen au lansat proiectul „Joaca pentru viata”, care are ca scop principal dezvoltarea abilitatilor fundamentale de miscare ale copiilor din Romania cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, in cadrul unui eveniment gazduit de Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice din Bucuresti.

Mihai Covaliu, presedintele COSR, si  Mircea Geoana, presedintele  Institutului Aspen Romania, au luat cuvantul in deschiderea evenimentului, remarcile introductive apartinandu-le ministrului Tineretului si Sportului Marius-Alexandru Dunca, ministrului Consultarii Publice si Dialogului Social Gabriel Petrea si Dianei Loreta Paun, consilier de stat in cadrul Departamentului de Sanatate Publica - Administratia Prezidentiala.

Justin Stefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal a  vorbit despre introducerea conceptului de alfabetizare fizica, iar Florin Misca, secretarul general adjunct al COSR a abordat tema „Metodologii de masurare si evaluare a aptitudinilor fizice – modele europene”.

 A urmat o dezbatere moderata de jurnalistul Vlad Enachescu, de la Telekom Sport, pe tema  metodelor de promovare a alfabetizarii fizice in cadrul si in afara scolii, la care au participat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, Gheorghe Hagi, fondator al Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, Andreea Raducan, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica si Adrian Socaciu, presedintele Asociatiei  „Student Sport”.

Mihai Covaliu, presedintele COSR, a declarat in cadrul evenimentului ca, desi se adreseaza copiilor, proiectul vine in sustinerea performantei prin largirea bazei de selectie. „Astazi am semnat un protocol cu Institutul Aspen valabil pe urmatorii doi ani. Este extrem de important sa oferim copiilor nostri sansa sa creasca sanatos. Iar un proiect cum este Joaca pentru viata vine oarecum si in sustinerea performantei. Asta pentru ca performanta nu poate aparea fara o baza de selectie”, a spus Covaliu.

In cadrul dezbaterii  fostul fotbalist Gheorghe Hagi, in prezent antrenor si proprietar al clubului FC Viitorul, a spus ca sportul trebuie sa devina o prioritate in Romania. „Este nevoie de astfel de proiecte prin care Romania sa inteleaga faptul ca trebuie sa investim in copii. Sportul inseamna in primul rand sa iesi afara si sa faci miscare, nu sa stai in fata calculatorului sau televizorului. Trebuie sa investim cat mai devreme in copii, sa le dam posibilitatea sa faca sport. Pentru ca sportul trebuie sa devina o prioritate. Eu am investit in viitor la clubul meu, trebuie luat totul cat mai devreme pentru ca este nevoie de timp si multa munca. Din punctul meu de vedere Guvernul trebuie sa finanteze toate academiile de sport din tara. Fiecare proiect de acest fel trebuie sustinut financiar”, a precizat Gheorghe Hagi.

Andreea Raducan, in prezent presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica, a mentionat ca este nevoie de un efort comun pentru ca de acum inainte copii sa inceapa sa faca mai multa miscare. „Este un proiect frumos pe care il salut cu mare bucurie. Nu este vorba despre performanta aici. Nici eu nu ma gandeam ca voi face performanta atunci cand m-am apucat de gimnastica. Dar e important ca toti copiii inceapa sa faca sport si miscare. Si chiar sa se joace. Pentru ca am observat, si cu tristete spun asta, ca in ziua de azi copiii nici nu mai stiu sa se joace. Fara telefoane sau tablete se plictisesc dupa 15 minute. De aceea trebuie sa fie incurajati sa adopte un stil de viata sanatos”, a afirmat fosta gimnasta.

Galerie foto