You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO a suspendat Federatia Rusa de la JO PyeongChang 2018

CIO a suspendat Federatia Rusa de la JO PyeongChang 2018

Sportivii rusi vor putea participa la Jocurile Olimpice de Iarna PyeongChang 2018 doar sub drapel neutru, a anuntat Comitetul International Olimpic (CIO) dupa publicarea rapoartelor Oswald si Schmid, privind dopajul in Federatia Rusa.

Sportivii care vor fi declarati eligibili pentru participare vor putea concura sub stindardul CIO, sub numele Sportivii Olimpici din Rusia (Olympic Athletes from Russia) acesta fiind si numele care va fi afisat pe uniformele lor si pe drapelul lor.

La o eventuala acordare de medalii de aur, imnul invingatorului va fi Imnul Olimpic.

Echipele rusesti de hochei pe gheata, curling, bob si stafeta vor putea concura ca parte a acestei echipe.

Decizia vine dupa ce o Comisie CIO condusa de Samuel Schmid, fostul presedinte al Confederatiei Helvetice, a confirmat o „manipulare sistemica” a rezultatelor anti-doping in timpul competitiilor, inclusiv la Sochi 2014.

Comisia a constatat ca Ministerul Sportului din Rusia este responsabil direct, iar Comitetul Olimpic al Federatiei Ruse, desi nu a fost implicat in mod direct, are o responsabilitate „legala si contractuala”.

Sanctiunile includ suspendarea Comitetului Olimpic al Federatiei Ruse si a presedintelui sau, Alexander Zhukov, si o amenda de 15 milioane dolari pentru CNO-ul Rus pentru „rambursarea costurilor suportate de CIO pe perioada investigatiei si pentru sustinerea infiintarii Autoritatii Independente de Testare (Independent Testing Authority)”.

Alexander Zhukov este, pe cale de consecinta, supendat ca membru CIO si, implicit, ca presedinte al Comisiei de Coordonare pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna Beijing 2022. Din aceasta Comisie a fost retras si Dmitry Chernyshenko, fostul Presedinte si Director Executiv al Comitetului de Organizare al JO Sochi 2014, actualmente Presedinte al Kontinental Hockey League.

Vitaly Mutko, vice-premierul rus si fostul ministru al sportului, este de asemenea exclus de la „toate Jocurile Olimpice” pe termen nedeterminat, iar niciun oficial din partea Ministerului Sportului din Federatia Rusa nu va fi acreditat la JO de Iarna PyeongChang 2018.

„Acesta a fost un atac fara precedent asupra integritatii Jocurilor Olimpice si a sportului”, a declarat Thomas Bach, presedintele CIO. „Aceasta decizie ar trebui sa finalizeze acest episod si sa serveasca drept catalizator pentru un sistem anti-doping mai eficient condus de Agentia Mondiala Anti-Doping.”

„Impreuna cu Comisia CIO a Sportivilor, cautam variante si metode de a recompensa sportivii curati pentru momentele de care au fost lipsiti la finish, in arena, sau pe podium.”

CIO a declarat ca e posibil ca „sa ridice, partial sau in totalitate, sanctiunile impuse Comitetului Olimpic al Federatiei Ruse dupa inchiderea JO PyeongChang 2018, cu conditia ca deciziile luate ieri sa fie respectate in totalitate si implementate de catre forul Olimpic rus, de catre sportivi si oficiali”.

Lista sportivilor rusi care vor fi declarati eligibili pentru participare va fi hotarata de o comisie condusa de Valerie Fourneyron, presedintele nou-infiintatei Autoritati Independente de Testare.

Mihai Covaliu, presedintele COSR,  a comentat:

"Este un mesaj clar pe care CIO il da prin aceasta decizie tuturor celor care nu au inteles inca faptul ca toate meritele si rezultatele sportive, in general, si medaliile Olimpice, in special, trebuie sa fie CURATE. Voi transmite aceasta decizie tuturor federatiilor sportive nationale impreuna cu mesajul: Atentie! Cine trisaza, plateste! Ganditi-va la faptul ca nu avem dreptul sa punem in joc imaginea sportului nostru, destinele sportivilor nostri de mare performanta si, cu atat mai putin, imaginea Romaniei in lume, pentru un titlu, fie el si Olimpic, pe care l-am castiga prin alte mijloace decat cele permise. Dintr-un astfel de scandal nu are nimeni cum sa iasa castigator. Nici sportul, nici sportivii, nici competitiile, oricare ar fi ele, nici guvernele si, cu atat mai putin, Miscarea Oimpica. Poate cel mai important dintre principiile Educatiei Olimpice este acela de a respecta adversarul, arbitrul si regullile jocului. Singurul lucru care ma consoleaza in aceasta decizie a CIO este faptul ca sportivii curati vor putea sa participe la JO. Ii admir si ii respect pe cei care au ramas curati si nu pot decat sa le doresc succes".

Galerie foto