You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO a lansat un set de masuri pentru a proteja sportivii de hartuire si abuz in sport

Comitetul Olimpic International (CIO) a facut un alt pas important in protejarea sportivilor impotriva hartuirii si abuzului prin lansarea unui set de masuri care sa ajute Federatiile Sportive Internationale (FI) si Comitetele Nationale Olimpice  (CNO-uri) sa dezvolte si sa puna in aplicare politici si proceduri de salvgardare.

"Ca  Olimpionic, vocile si preocuparile sportivilor sunt gasesc ecou la mine ", a declarat presedintele CIO Thomas Bach. "Laudam curajul atletilor de a vorbi deschis despre incidentele de hartuire si abuz si ii sprijinim in actiunea lor. Siguranta si starea buna a sportivilor sunt de o importanta primordiala pentru Jocurile Olimpice si Miscarea Olimpica Este responsabilitatea noastra a tuturor sa-i facem pe sportivi sa se simta in siguranta si sa veghem asupra drepturilor lor . Intr-un efort colectiv, ma bucur ca putem lansa acest set de masuri pentru a ajuta organizatiile sportive in acest domeniu important care este starea de bine a sportivilor, intarind pozitia  noastra fata de toate formele de hartuire si abuz in sport".

Setul de masuri a fost prezentat oficial la Adunarea Generala a Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice (ACNO) de la  Praga, Republica Ceha, de membrul CIO ASR Printul Feisal Al Hussein, presedintele Comitetului National Olimpic al Regatului Hasemit al Iordaniei, presedintele Grupului de lucru pentru prevenirea hartuirii si abuzului in sport (PHAS) . "Acest set de masuri isi propune sa ofere solutii si orientari pentru organizatiile sportive bazate pe experienta si expertiza din intreaga lume", a explicat el. "Urmand pasii din acest instrumentar, speram ca toate organizatiile sportive vor implementa politici si proceduri eficiente si care vor avea un adevarat impact pozitiv pe termen lung asupra  starii de bine a sportivului".

Setul de masuri pot fi accesat aici.

Pe baza liniilor directoare existente si a declaratiilor medicale consensuale, acest ghid pas cu pas se concentreaza asupra politicilor de salvgardare specifice in organizatii si competitii.

Setul de masuri are ca scop sa ofere solutii,  recomandari si studii de caz din cadrul Miscarii Olimpice si ofera o abordare bazata pe o solutie.

La Jocurile Olimpice de iarna din PyeongChang din luna februarie 2018, va exista o structura clara, asa cum s-a intâmplat anul trecut la Jocurile Olimpice de la Rio. Participantii vor putea raporta orice incident de hartuire sau abuz prin intermediul Ofiterului de Salvgardare al CIO. Responsabil pentru coordonarea acestei proceduri, Ofiterul se va afla la fata locului,  in Satul Olimpic de la deschiderea acestuia si pe  toata durata Jocurilor.

Toate incidentele raportate vor fi tratate/ abordate/anchetate printr-o procedura confidentiala  si prin legatura cu agentiile locale de aplicare a jurisdictiei si canalele disciplinare relevante. Materialul educational va fi disponibil si in Satul Olimpic pentru a consolida drepturile sportivilor la un sport in siguranta.

In urma prezentarii oficiale a setului de masuri in cadrul Adunarii Generale ACNO, la data de 7 noiembrie 2017 va fi format un atelier de lucru cu privire la acest set, la o actiune a Asociatiei Federatiilor Internationale  Olimpice de Vara (ASOIF) la care vor participa atat reprezentanti ai FI de vara cat si de iarna.

Galerie foto